Izbor iz zbirke savremenih umetničkih dela Galerije “Nadežda Petrović“ na izložbi u Ćupriji

0
152

ČAČAK – U Muzeju “Horeum Margi – Ravno“ u Ćupriji, u subotu je otvorena izložba “Savremena umetnost u Srbiji“ – izbor iz zbirke Umetničke galerije “Nadežda Petrović“.

Prezentacijom odabranih umetničkih eksponata iz najmlađe zbirke u kojoj se prikupljaju dela aktuelne likovne/vizuelne umetnosti koja nastaju posle 2000. godine, čačanska galerija, posle izložbe slika Nadežde Petrović iz 2017. godine, po drugi put gostuje u ovom pomoravskom gradu, čiji je muzej mlad po godinama rada, ali aktivno gradi kvalitetan program.

Izbor Dragane Božović, autorke izložbe, bio je usmeren na dela aktuelne likovne prakse po srodnosti koncepata grupisana u podteme “Prostor-linija-energija“, “Egzistencija i identitet“ i “Stvarnost i senzualnost“. Zastupljena su 23 umetnika, a eksponati su nastali u periodu od 2005. do 2019. godine.

Ćupričani će se kroz izložbu upoznati sa stvaralaštvom niza naših eminentnih savremenih stvaralaca poput Koste Bogdanovića, Dušana Otaševića, Marije Dragojlović, Dragoslava Krnajskog, Zdravka Joksimovića, Zorana Todovića i delima umetnika mlađih generacija koji grade uspešne karijere, poput Žolta Kovača, Branislava Nikolića, Davora Dukića.

Da sam grad Čačak ima uspešnu likovnu scenu pokazuju dela lokalnih umetnika koji su svojim kvalitetima zavredeli mesto na ovoj izložbi (Radoš Stevanović, Katarina Alempijević, Nebojša Bežanić, Teodora Vojinović). Veći broj dela u zbirku čačanske galerije je dospeo putem konkursa Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i dokazuje značajnu podršku države savremenoj likovnoj/vizuelnoj umetnosti i kvalitetan koncept ustanove u otkupu dela.

Izložba je priređena u okviru manifestacije “Muzeji za 10“, koju koordinira Nacionalni komitet ICOM Srbija, sa idejom da u zajedničkom nastupu muzeja Srbije naše kulturno blago bude vidljivije publici.

Izložba će trajati do 12. juna. Planirana je organizacija pratećih programa – stručnih vođenja kroz izložbu i akcije “U šetnji sa Žbunotrčom“, gde će se najmlađi Ćupričani upoznati sa umetničkim radom Grupe Škart.

Izvor: Morava info

Prethodni članakTrećeg juna potpisivanje sporazuma sa Vladom Mađarske o čišćenju i izmuljavanju jezera Međuvršje
Sledeći članakTodorović: Domanoviću i Nikoliću istekao mandat, konkursna komisija odlučuje o novim direktorima

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here