Izložba Sadka Hadžihasanovića u Galeriji “Risim“

0
115

ČAČAK – U izložbenom prostoru Galerije “Risim“ večeras u 19 sati biće otvorena izložba Sadka Hadžihasanovića “Don’t Play with Guns/Zveckanje oružjem“.

Pred Čačanima je izuzetna prilika da se kroz izložbu radova nastalih tokom prethodne decenije upoznaju sa aktuelnim radovima Sadka Hadžihasanovića, internacionalno poznatog umetnika koga čačanska publika poznaje još sa izložbe 13. Memorijala Nadežde Petrović (1984) i likovne kolonije u Čačku sa početka devedesetih godina prošlog veka, a čije radove čačanska publika nije bila u prilici da vidi skoro trideset godina.

Izložba “Don’t Play with Guns/ Zveckanje oružjem“ pokazuje Hadžihasanovićev tehnički vešt formalni stil i njegovu ljubav prema slikarstvu kao materijalnoj praksi aktuelizujući pitanje sveprisutnosti nasilja na svim nivoima, od lokalnog – vezujući se za podneblje odakle potiče (Balkan) do globalnog – povezujući se sa podnebljem u kome živi (Severna Amerika). Izložba je realizovana kao zajednički projekat Galerije savremene likovne umetnosti iz Niša, Muzeja rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca i Umetničke galerije “Nadežda Petrović“ u Čačku, a prati je katalog sa tekstovima dvoje istoričara umetnosti i profesora – Miodraga Danilovića (“O slikanju, brijanju i zveckanju oružjem“) i Bojane Videkanić (“Zveckanje oružjem“) – navode organizatori.

Izložba će za posetioce biti otvorena od 24. novembra do 31. decembra u sledećim terminima: utorak – petak od 12 do 18 časova; vikendom – 10 do 14 časova.

Sadko Hadžihasanović je diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu (1982), a postdiplomske studije završio na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (1984). Bio je osnivač i istaknuti član grupe “Zvono“ (1982 – 1992). Od 1993. godine živi i radi u Torontu u Kanadi. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja za vreme aktivnog učešća na likovnoj sceni bivše države, pored ostalih – Nagrade za najbolju izložbu 1990. godine. Njegovi radovi se nalaze u zbirkama muzeja i galerija u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Severnoj Americi, kao i privatnim kolekcijama širom sveta. Od odlaska u Kanadu učestvovao je na više od 300 samostalnih i grupnih izložbi širom SAD, Kanade i Meksika (Njujork, Majami, Kanzas Siti, Montreal, Toronto, Vankuver…), a kao najprestižnije ističu se učešća na Bijenalima u Veneciji i Havani i internacionalnoj manifestaciji u Tate Liverpool Gallery u Velikoj Britaniji. Pod pokroviteljstvom Saveta za umetnost države Ontario i grada Toronta višestruki je dobitnik grantova za svoje projekte.

Izvor: Morava info

Prethodni članakBesplatan ulaz na utakmicu Borac – Mornar
Sledeći članakIN MEMORIAM: Branko Nedeljković, glumac Milanovačkog pozorišta

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here