Kako će poskupljenje struje uticati na privredu i inflaciju u Srbiji?

2
296

Od 1. septembra struja će za domaćinstva poskupeti 6,5 odsto, saopštila je juče Agencija za energetiku (AERS) koja je i dala saglasnost na zahtev EPS-a.

Ovo poskupljenje daleko je manje od onog što je recimo predlagao Fiskalni savet (15-20 odsto), a sa čim se usaglasila ministarka energetike, pa čak i od onog što je izjavio predsednik Republike koji je rekao da će „gledati da poskupljenje bude do 10 odsto“, prenosi Danas.

Takođe, poskupljenje struje je i skoro dvostruko manje od inflacije koja je u junu na međugodišnjem nivou iznosila 11,9 odsto, a tek ćemo videti kolika će biti u septembru, napominje ovaj list.

Kako je saopštila AERS, prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama (domaćinstva i mali kupci) iznosiće bez poreza i taksi 8,144 dinara po kilovatsatu i veća je u odnosu na postojeću prosečnu cenu za 6,5 odsto.

Ovo znači povećanje mesečnog računa za struju za domaćinstvo koje troši oko 460 kilovatsati mesečno, što je prosek u Srbiji, za oko 300 dinara.

Profesor na TMF-u u Beogradu Petar Đukić određivanje visine poskupljenja na ovaj način koji faktički određuje Vlada iako formalno saglasnost daje Agencija smatra neadekvatnim i populističkim.

Nikakvo jednokratno povećanje cene neće rešiti problem ni EPS-a ni energetskog sistema. Gleda se da se pokriju troškovi EPS-a, a oni imaju uvećane troškove i zbog previše zaposlenih i zbog gubitaka koji su od godine do godine od 13 do 16 odsto. Cena struje bi trebalo da se kreće po dva, tri procentna poena iznad inflacije, kako bi se destimulisala potrošnja, jer mi moramo da smanjimo potrošnju struje i po stanovniku i u odnosu na BDP. Povećanje cene ispod nivoa inflacije je populistička mera. Ako je nešto relativno jeftino više ćete ga trošiti, a ako je nešto skuplje njega ćete manje trošiti – poručuje Đukić.

Kako objašnjava stručnjak za energetiku Željko Marković, celo ovo povećanje cene ići će EPS-u, zato što ni EDS ni EMS nisu tražili povećanje mrežarine.

Pošto se prihodi od prodaje struje dele otprilike na pola, ovo poskupljenje od 6,5 odsto za EPS će značiti povećanje prihoda za oko 13 odsto. Umesto 29 evra po megavatsatu koje su dobijali do sada, dobijaće 33 evra. Svako poskupljenje znači EPS-u, ali mislim da nije poenta da se obezbedi kompaniji da pregura zimu, već da se uspostavi dugoročna cena struje koja omogućuje razvoj i investicije EPS-a – napominje on.

Poskupljenje manje od očekivanog za domaćinstva kod privrednika je izazvalo zabrinutost da bi manjak prihoda tokom zimske sezone EPS mogao da nadoknadi na isporukama struje preduzećima.

Marković ističe da pošto je privreda na komercijalnom tržištu nije potrebna saglasnost niti se mora povećanje najavljivati mesec dana ranije kao kod domaćinstava.

Očekuje se da od septembra poskupi struja i za privredu, a da bi EPS funkcionisao potrebno im je da cena bude 90 do 100 evra po megavatu – napominje on.

Trenutno je u skladu sa preporukom vlade cena struje za privredu ograničena na 75 evra po megavatsatu.

Zoran Drakulić, predsednik Poslovnog kluba Privrednik poručio je da ako još poskupi struja za privredu, to bi bilo sramotno.

Nama su već digli cenu struje za 55 odsto, a građanima za 6,5 odsto. Očigledno je to socijalna kategorija i novo poskupljenje za privredu bi bilo prava sramota – rekao je Drakulić.

On je istakao i da se proizvođačima struje iz obnovljive energije kasni sa isplatama za proizvedenu energiju, dok EPS uvozi struju za više od 400 evra po megavatsatu i to plaća odmah.

Izvor: Danas

Prethodni članakUskoro počinje tradicionalni basket turnir “Kraj Morave“
Sledeći članakU18 reprezentacija ubedljivom pobedom započela Evropsko prvenstvo, Ćurčić dvocifren

2 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here