Kako da odaberete najbolju sigurnosnu kameru za vaše potrebe?

0
1017

Sigurnosne kamere su doživele značajne promene i poboljšanja u poslednjoj deceniji. Međutim, ove kamere nisu tema o kojoj većina ljudi ima bilo kakvo predznanje, zato odabir često zna da bude zastrašujući. Slušate o tehnologijama, karakteristikama i tipovima kamera i sve vam zvuči slično. Na kraju kupujete ono što vam prodavac preporuči jer verujete da zna bolje nego vi.

Nakon čitanja ovog članka to više neće biti slučaj. Pre nego što odaberete najbolju sigurnosnu kameru ili komplet video nadzora sa više kamera za vaš dom ili poslovni prostor, morate imati ideju o tome šta očekujete od kamere. Te smernice će vam u mnogome pomoći pri izboru.

Da pređemo na stvar:

Unutrašnja ili spoljna kamera?

Najveća razlika između unutrašnjih i spoljnih kamera je njihova sposobnost da izdrže vremenske (ne)prilike. Poslednja stvar koju želite je da se vaša nova kamera isključi prilikom jakih udara kiše, zato proverite radnu temperaturu i namenu za kameru koju želite da kupite.

Unutrašnje kamere su pogodne za kancelarije i kuće. Oni su kompaktne veličine i obično imaju oblik kupole. Spoljne kamere se, s druge strane, koriste za spoljne prostore uključujući poslovne objekte, prodavnice, pijace, aerodrome, puteve itd. One imaju veliki pan/tilt i zum koji im omogućava da pokriju velike prostore.

Ako se opredelite za spoljnu kameru obratite pažnju na IP zaštitu. IP je skraćenica za Ingress Protection, a brojevi vam govore od čega je kamera tačno zaštićena. Prva cifra predstavlja zaštitu od prodora čvrstih čestica koje pristupaju unutrašnjim delovima, a druga cifra opisuje zaštitu kućišta od prodiranja vode.

Za spoljne kamere vam je bitan i domet, koji zavisi od žižne daljine sočiva i veličine senzora slike. Što je veći domet, jasniji će biti objekti snimljeni sa daleke udaljenosti. Spoljna kamera treba da ima domet od najmanje 20 do 25 metara.

Žičana ili bežična kamera?

Žičane kamere su povezane na DVR preko sijamskog koaksijalnog kabla i mnogi smatraju da su pouzdanije od bežičnih, upravo zbog načina povezivanja. Žica vas ograničava u pogledu mesta instaliranja, jer mora biti blizu izvora napajanja, ali konekcija je sigurnija.

Bežične kamere nude prednosti u smislu mobilnosti i skalabilnosti. Obično ih je lako instalirati i pomerati. Kvalitetne bežične kamere su skuplje od žičanih kamera. Moderni domovi i poslovni prostori danas preferiraju ove kamere jer ne remete estetiku žicama i kablovima. Za korišćenje bežičnih kamera treba imati kvalitetan ruter, pouzdanu internet vezu i brzinu.

Kakvu memoriju kamera ima?

Sa napretkom CCTV tehnologije, danas su mnoge CCTV kamere same po sebi CCTV sistemi. Dolaze sa mestom za mikro SD karticu. Korisnici mogu ubaciti memorijske kartice različitih kapaciteta, 32GB, 64GB ili 128GB za snimanje. Ali postoje i jeftinije kamere koje nemaju internu memoriju i zavise od hard diska za nadzor u DVR-u.

Da li ima senzor pokreta i zvuka?

Senzori pokreta su zapravo deo pametnih sigurnosnih kamera. Sa senzorima pokreta i zvuka, sigurnosne kamere otkrivaju i upozoravaju vlasnike na neobične zvukove i pokrete tako što im šalju obaveštenje putem mobilne aplikacije, email-a ili push notifikacija.

Ako vam je potreban vrhunski bezbednosni sistem i želite najbolje rešenje koje će zaštititi vaš dom ili kancelariju, kupovina kamere sa senzorima pokreta i zvuka je najbolja investicija.

Kvalitet slike

Najbolje sigurnosne kamere današnjice proizvode video zapise u rezoluciji 720p (1MP) i 1080p.

Naravno, što je veća rezolucija, bolji će biti i kvalitet slike, međutim, to takođe znači da vam je potrebna veća količina skladišnog prostora da biste snimili jednodnevni video. Ako imate DVR sa velikom internom memorijom u terabajtima, kupovina kamere visoke rezolucije nije loša ideja. Ali kamere sa ugrađenim skladištem brzo će napuniti memoriju.

Da bi se izborili sa ovim problemom, neke od kamera imaju funkciju “prepisivanja” koja samostalno briše podatke sa micro SD kada se napuni i nastavlja sa snimanjem. Ovo može stvoriti probleme sa gubitkom bitnih snimaka.

Kamera od 1MP otprilike zauzima do 38GB prostora za podatke snimljene tokom celog dana. Dakle, povežite rezoluciju sigurnosne kamere sa prostorom za skladištenje i vremenom čuvanja rezervne kopije, a ne samo sa vizuelnim kvalitetom pre nego što odaberete određeni model.

Da li kamera može da snima noću?

Ako želite da vaša kamera snima dešavanja i tokom noći, potražite kameru sa IR opcijom. IR ili infracrvene LED diode su male sijalice koje se nalaze na bočnim stranama sočiva u sredini. One obezbeđuju infracrveno svetlo noću za noćni vid kamere. Što je veći broj infracrvenih LED dioda, bolji će biti kvalitet snimanja tokom noći.

Da li kamera ima Pan/Tilt opcije?

Moderne sigurnosne kamere mogu da se rotiraju horizontalno i vertikalno da pokriju veliki prostor oko sebe. Maksimalni ugao koji kamera može da rotira horizontalno naziva se Pan (pomeranje), a vertikalno je Tilt (nagib).

Neke CCTV kamere se mogu daljinski rotirati putem aplikacija. Dakle, ako želite da nadgledate veliki deo trodimenzionalnog prostora, neophodna vam je kamera sa većim pomeranjem/nagibom.

Da li je kameru lako instalirati i podesiti?

Uopšteno govoreći, bežične kamere su najlakše za instaliranje i podešavanje jer nema žica koje treba sprovoditi. Lakoća instalacije kamere uglavnom zavisi od pozicioniranja i montaže. Kamere sa magnetnim osnovama ili lepljivim jastučićima se lako montiraju, ali dugoročno gledano najpouzdaniji način pričvršćivanja kamere je na zid.

Ako kamera ima dobar pan/tilt, možda neće zahtevati tačno pozicioniranje. Možete ih jednostavno postaviti na ormar ili bilo koje drugo visoko mesto u kući. Međutim, ako je kameru neophodno fiksirati, izbušiti rupe i prišrafiti je, za to bi vam mogla biti potrebna stručna pomoć.

Što se tiče podešavanja, za prvu upotrebu ćete možda cmorati da preuzmete aplikaciju iz Google Play prodavnice, prijavite se i potvrdite autentičnost skeniranjem QR koda na kameri. Postupak traje samo nekoliko minuta. Sve u svemu, proces podešavanja sigurnosne kamere je u današnje vreme prilično jednostavan.

Koji dodaci dolaze uz kameru?

Pre nego što odaberete sigurnosnu kameru, morate da proverite šta sve dobijate kupovinom. Ključni sadržaji koje treba tražiti su oprema za montažu kao što su postolje, zavrtnji, kablovi i adapter za napajanje. Ponekad jeftine kamere ne dolaze sa adapterima za napajanje, a to bi bio dodatni trošak. Zato se pobrinite da sve neophodne delove dobijete u paketu.

Koji brend sigurnosne kamere odabrati?

Neke od najboljih kamera koje možete pronaći na našem tržištu dela su vodećih proizvođača sigurnosne opreme Dahua i Hikvision. Ova dva brenda se svrstavaju među najbolje proizvođače sigurnosnih kamera i srodnih proizvoda na svetu, a opremu proizvode i za neka mnogo zvučnija imena, kao što je Panasonik. Njihovi sistemi kamera su veoma pouzdani, ali i povoljni. Jednostavno se postavljaju, a program se takođe lako instalira i konfiguriše.

Još jedna značajna informacija – kamere i kompleti za video nadzor ovih brendova imaju garanciju u trajanju dve godine, što govori u prilog njihovom kvalitetu. Dobićete najbolje za vaš novac.

PR TEKST

Prethodni članak“Zapetljavanje sa Dejanom Aleksićem“ u dvorištu Gradske biblioteke
Sledeći članakLegende čačanske košarke: Braća Predrag i Milan Gari Kurćubić

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here