Kako da se skuplji kredit zameni jeftinijim kod druge banke, bez administrativnih procedura

1
622

Građani koji žele da zamene skupe kredite u nekoj banci jefitinijim kreditom druge banke moći će to da urade brzo i jednostavno bez administrativnih procedura i bez plaćanja bilo kakve naknade. Za to je Narodna banka Srbije izdala Instrukcije koju će od 1. jula 2021. godine morati da primenjuju sve banke.

Prema dosadašnjoj praksi, korisnik koji želi da prevremeno otplati kredit putem kredita za refinansiranje druge banke, morao je sam da obavlja niz aktivnosti – da podnese zahtev za prevremenu otplatu, da zahteva i potvrdu o stanju duga na određeni dan, da sa tom potvrdom ode u drugu banku od koje traži kredit za refinansiranje.

Bojan Terzić, generalni direktor Sektora za zaštitu korisnika finansijskih usluga, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo je da instrukcija koju su banke dužne da primenjuju od 1. jula ove godine omogućava korisnicima da refinasiraju zaduženje bez potrebe odlaska u banku kod koje žele da zatvore svoje kreditne obaveze i bez rizika da te obaveze ne budu otplaćene.

Naime, korisnici koji žele prevremeno da otplate svoje skupe dugove prema banci (stambene, potrošačke i gotovinske kredit, kao i kreditne kartice, dozvoljeno prekoračenje) jeftinijim kreditom druge banke moći će to da učine samo jednim odlaskom u banku kod koje su pronašli odgovarajući kredit za refinansiranje.

Svu komunikaciju s bankom čiji kredit korisnik želi da refinansira, na sebe preuzima ona banka kod koje korisnik uzima kredit za refinansiranje.

Do sada ste morali da obavljate niz administrativnih radnji i da ispunite neke procedure da biste prevremeno otplatili kredit. Sada je ideja je da vi odete samo u banku kod koje želite da uzmete kredit za refinansiranje na taj način ćete moći da se koncentrišete na izbor najbolje ponude kod kredita za refinansiranje. I onog trenutka kada ste sigurni da vam to odgovara, vi podnosite zahtev u toj banci, a ta banka pribavlja potvrdu o stanju duga i sprovodi sve druge administrativne radnje sa bankom gde vršite prevremenu otplatu kako bi se kredit u potpunosti zatvorio – objašnjava Terzić.

Banke pritom, kako kaže, ne mogu korisniku da naplate bilo kakve naknade ili troškove u vezi sa ovim obavezama.

Banke ove usluge ne mogu na bilo koji način da naplate – ni direktno ni posredno zato što mislimo da je to korisno ne samo korisnicima već i bankama – navodi Terzić.

Cilj NBS je, kako kaže, da korisnike istovremeno oslobodi administrativnih aktivnosti, da postupak prevremene otplate učini bržim i efikasnijim, te da podstakne konkurenciju među bankama i intenzivira njihovu borbu za klijenta.

Izvor: RTS

Prethodni članakU Konjevićima na 3,5 hektara zasađeno 1.000 sadnica kanadske topole (FOTO)
Sledeći članakSa analize stiglo 428 uzoraka iz Moravičkog okruga, raste broj novozaraženih u Čačku

1 KOMENTAR

  1. Ništa niste pomogli, to ni do sad nije bilo ni teško ni skupo. Ono što je provlem u takvoj situaciji jeste promena banke kod hipoteke. E tu te otkinu od života.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here