Ko ne želi moratorijum na kredit mora da obavesti banku do 10. avgusta

2
2910

Građani koji žele da nastave da plaćaju rate kredita do 10. avgusta mogu da se jave bankama i odbiju moratorijum, odnosno pauzu u otplati.

Banke u Srbiji imale su obavezu da do 1. avgusta na svojim portalima objave obaveštenje za klijente o novom zastoju u otplati kredita.

Obaveštenje treba da sadrži informacije o početku primene i periodu trajanja moratorijuma, obračunu kamate, načinu otplate obaveza po prestanku moratorijuma, mogućim alternativnim načinima otplate obaveza, kao i reprezentativni primer iznosa obaveze pre i nakon prestanka moratorijuma.

S obzirom da su banke mogle već istog dana (27. jula) kada je Izvršni odbor Narodne banke Srbije usvojio propise kojima dužnicima omogućava da dodatno odlože obaveze po osnovu kredita, kreditnih proizvoda i lizinga, da na svojim sajtovima postave obaveštenje, tako su i klijenti već tada mogli da se izjasne da žele da nastave sa otplatom obaveza, odnosno odbiju moratorijum.

Ukoliko dužnik u roku od deset dana od dana objavljivanja obaveštenja o ponudi, tu ponudu ne odbije, smatraće se da je ponudu prihvatio.

Klijent banke može da odbije ponudu o moratorijumu elektronskim putem, putem redovne pošte, telefonom ili u poslovnim prostorijama banke, ali i da odustane od moratorijuma tokom njegovog trajanja, zahtevajući to od banke na isti način ili uplatom u celini dospele, a neizmirene obaveze, objasnili su u NBS.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakČačanski ugostitelji pokrenuli akciju za pomoć čačanskoj bolčnici
Sledeći članakOd korone preminula starija žena iz Ivanjice

2 KOMENTARA

  1. Obrnuto da uradite, barabe,
    Znamo da vama odgovara da derete klijente, ali Trebalo bi da moratorijuma na otplatu nema, a ko ga zeli da obavesti banku.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here