Kon: Buster doza štiti od omikrona, biće lakše sledeće godine

0
449
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Epidemiolog Predrag Kon kazao je danas da smatra da će treća doza vakcina protiv kovida-19 štititi i od novog omikron soja korona virusa.

On je rekao da se situacija u Srbiji poboljšava i da krajem sledeće nedelje može da se očekuje da broj novozaraženih padne ispod 1.000.

Navodi da je najznačajnije što je situacija u školama stabilna, kao i da jedino brine činjenica da se omikron varijanta koronavirusa sve više otkriva.

Omikron pokazuje veliki potencijal, ali se to oboljenje dosad nije pokazalo kao invazivno – naveo je Kon, napomenuvši da je to, ipak, sve teoretisanje jer stvarnih pokazatelja još nemamo.

Stav medicinskog dela Kriznog štaba je i dalje da bi kovid propusnica trebalo da važi 24 sata.

Propusnica je najpovoljnije rešenje i omogućuje kontrolu situacije na skijalištima i u svim drugim prostorima, osim prodavnica hrane, goriva i lekova, gde se s maskom ulazi. Postoji, međutim, i stav „što dirati nešto što se vidi da funkcioniše“. Imaćemo konsultacije, a očekujem i sednicu kriznog štaba pre značajnijih događaja – rekao je Kon.

Srbija ima 58 odsto vakcinisanih, a trideset odsto građana primilo je i buster dozu.

Buster doza je posebno značajna i naša zemlja ju je proaktivno uvela i to jako dobro. Ona dovodi do naglog povećanja zaštite koja će, pretpostavlja se, uspešno štititi i od omikrona – rekao je Kon.

Problem je, međutim, što, kako kaže, nikako da se dostigne željeni obuhvat.

– Lestvicu smo podigli na 80 odsto, a nismo ni 60 odsto vakcinisanih dostigli – rekao je epidemiolog.

Izvor: RTS

Prethodni članakStižu zahlađenje, kiša i sneg, u zapadnoj Srbiji sutra narandžasti meteo-alarm
Sledeći članakBlokada Ibarske magistrale u Preljini, manje ljudi nego prošle subote

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here