Kon: Etički nedopustivo da vakcinacija zdravstvenih radnika nije obavezna

2
315
Foto: FoNet

Epidemiolog i član republičkog Kriznog štaba za suzbijanje korona virusa Predrag Kon izjavio je danas da je obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika nešto što je nužno i ocenio da je “etički nedopustivo da ona nije obavezna“.

Kon je za televiziju Prva rekao da nije previše razmišljao o eventualnim sankcijama za zdravstvene radnike koji ne žele da se vakcinišu i da ne zna kakve bi one mogle da budu, ali da “nema nikakve dileme da za neke profesije vakcinacija mora biti obavezna“.

Mi smo uveli obaveznu imunizaciju (zdravstvenih radnika) u Pravilnik o imunizaciji i stručno-metodološkim uputsvima. To jednostavno postoji. To je regulisano zakonom – istakao je Kon.

On je rekao da se ta obaveza nije primenjivala ni ranije, a prema njegovim rečima, vakcinacija zdravstvenih radnika je obavezna i protiv gripa, protiv koga je vakcinisano od pet odsto do 40 odsto medicinara, u zavisnosti od ustanove, kao i hepatitisa B, protiv koga je vakcinisana polovina radnika u zdravstvu.

Kon je dodao i da pitanje obavezne vakcinacije za sve građane nije za zdravstvenog radnika ili epidemiologa, jer je on uvek za to da vakcinisanost bude izrazito visoka.

Ne mogu da budem protiv neke mere koja povećava vakcinisanost – kazao je Kon.

Izvor: Beta

Prethodni članakUhapšen Čačanin (25) koji je uz pretnju šrafcigerom opljačkao prodavnicu
Sledeći članakSaobraćajna policija u narednih sedam dana sprovodi pojačane kontrole

2 KOMENTARA

  1. Ide se na svest i savest. Ali toga nema, ni u čemu. Na nesreću ni i zdravstvu. Prosto se plašim da me leče takvi. Kažu idi kod privatnika. A gde su oni radili dok se nisu opskrbili.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here