Kon: Krizni štab još nije dozvolio novogodišnje proslave, u drugoj polovini januara neminovan porast broja zaraženih

6
426

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon izjavio je da niko nije odobrio okupljanja više od 500 ljudi, a uveliko se reklamiraju organizovani dočeci Nove godine na trgovima.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

To do sada niko nije u Kriznom štabu odobravao niti podržavao. Sigurno neće biti nijednog epidemiologa, bar u Kriznom štabu, koji će podržati takve događaje. Činjenica je da, ili ćemo raditi proaktivno ili ćemo čekati kad krene porast pa onda preduzimati mere, ali jeftinije i bolje se prolazi kad se proaktivno radi – naglasio je epidemiolog.

Prema njegovim rečima, doček je triger za prenošenje virusa. „To se ne može izbeći u trenutnoj situaciji“, kaže Kon.

Navodi da se epidemijska situacija u Srbiji poboljšava iz dana u dan, ali da upozorava situacija sa omikron sojem i dolaskom naših ljudi iz inostranstva, gde omikron počinje vrlo ozbiljno da dominira.

Očekujemo veći priliv i tog virusa i virusa gripa u nekom bliskom periodu, u narednim danima i već su mnogi došli. Ono što može da se očekuje je da zastane taj pad – navodi član Kriznog štaba.

Ističe da nas u drugoj polovini januara neminovno čeka skok broja novozaraženih.

S obzirom na podatke u Britniji, gde se u toku dva dana duplira broj novozaraženih, imate četvorostruki porast u roku od nedelju dana – upozorava Kon.

Član Kriznog štaba dodaje da podaci iz Britanije o omikron soju pokazuju da se tim sojem uglavnom zaražavaju mladi ljudi, te da se još ne zna kako se virus ponaša među starijima.

Imamo dokaze koji su objavljeni da se javljaju reinfekcije češće, oni koji su preležali prirodno, da oboljevaju pet puta češće. Efektivnost sa dve doze vakcine je naglo pala, sa trećom dozom se održava 70 odsto. Ako neko hoće da se zaštiti od omikrona, da ne čeka ni časa za primanje treće doze. Oni koji su ostali nevakcinisani su najpre na udaru u uovoj situaciji – ukazuje Kon.

Epidemiolog navodi da za očekivati da omikron izaziva blaža oboljevanja, ali ističe da dosad nemamo jasne dokaze o tome jer uglavnom oboljevaju mladi.

Zato poziv na vakcinaciju više nije apel nego je neophodno da se mladi vakcinišu da bi štitili prvenstveno roditelje i bake i deke. Ta sveža vakcinisanost povećava zaštitu – smatra Kon.

Izvor: RTS

Prethodni članakOd 1. januara veće plate vojsci, zdravstvenim i socijalnim radnicima
Sledeći članakOtvaranje izložbe “Miroslavljevo jevanđelje – božansko nadahnuće“

6 KOMENTARA

  1. Kone ko tebe jos slusa i sta se ti jos pitas… prodavali ste maglu glupom narodu i davno izgubili kredibilitet… koliko ste pacijenata vi ,,strcnjaci“ tj struko imali i koliko ste vremena proveli na odelenjima uz teske bolesnike??? Narod je i bez vas znao da opere ruke… protesti su po celom svetu samo nase tv sa drzavnom frekvencijom to ne prenose da bi narod bio miran…a kad je bio skup u areni nesto se nisi strucnjace oglasavao???

  2. Krenula je sezona slava, skupovi u Arenama, na ulicama protesti subotom a epidemijska situacija u Srbiji se poboljšava iz dana u dan?! Ok… Ali zato je doček za Novu godinu triger za prenošenje virusa! Matematika je jasna crva nije ni bilo! Ništa i ništa daju ništa, razumeš bratac?

  3. Svi nasi koji dolaze iz inostranstva su vakcinisani. Kako onda donose virus? Vecina je I ovde vakcinisana, kako primaju virus? Samo nama novax nista…

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here