Koncept ovogodišnjeg Memorijala Nadežde Petrović predstavljen u Beogradu

0
95
Foto: Đorđe Petković

ČAČAK – U Galeriji Artget Kulturnog centra Beograd, pre dva dana upriličena je konferencija za medije povodom održavanja tri manifestacije kulturno-umetničkog profila: 31. Memorijala Nadežde Petrović (MNP) u Čačku, 59. Oktobarskog salona (OS) i 15. Kondenz festivala savremenog plesa i performansa u Beogradu. Tematski okvir konferencije su bila javno-civilna partnerstva između institucija kulture.

Učesnici konferencije ispred manifestacija bili su: Marijana Cvetković (Stanica Servis za savremeni ples) u ime Festivala savremenog plesa i performansa Kondenz, Branko Ćalović (direktor Umetničke galerije “Nadežda Petrović“) i Siniša Ilić (koselektor ovogodišnjeg Memorijala), Zorana Đaković Minniti, u ime 59. Oktobarskog salona (Beogradski bijenale).

Oni su predstavili svaku od manifestacija ponaosob pri čemu su naglasili neophodnost podsticanja i jačanja saradnje javnog i civilnog sektora odnosno razmene i deljenja resursa, kao i međusobne podrške organizacija sa nezavisne scene i javnih ustanova kulture u polju savremene umetnosti, zatim potrebe decentralizacije kulture, naručito kada je u pitanju Memorijal Nadežde Petrović.

Direktor Umetničke galerije “Nadežda Petrović“ u Čačku Branko Ćalović podvukao je značaj saradnje javnih ustanova i civilnog sektora i naveo primer rada Galerije kao ustanove kulture koja već ima dugogodišnju saradnju sa nezavisnom umetničkom scenom – i kroz programske aktivnosti, i kroz Memorijal Nadežde Petrović u pogledu imenovanja selektora i članova žirija, podsetivši na dosadašnju otvorenost Galerije i posebno Memorijala za umetnike i kustose van institucionalnog okvira.

Na toj izložbi se redovno predstavljaju nove umetničke forme i prakse umetnika iz Srbije, regiona i sveta, kojih je do sada bilo više od 600. I 31. izdanje Memorijala Nadežde Petrović pod nazivom “Gestovi, znakovi života“ biće vrsta iskoraka sa akcentom na izvođačkim umetnostima – rekao je Ćalović.

Podsećamo da se ovogodišnji Memorijal Nadežde Petrović, 31. po redu, održava od 1. oktobra do 13. novembra, u selekciji Bojana Đorđeva i Siniše Ilića, dok je kustos Memorijala Marija Radisavčević iz Umetničke galerije “Nadežda Petrović“.

Izvor: Morava info

Prethodni članakNIN: Izbori u SD Partizan obračun unutar naprednjaka, Čačanin jedan od glavnih aktera
Sledeći članakDveri parlamentu na razmatranje dostavile čak 32 predloga: Obradović kaže da je to tek početak, vlast da se radi o marketingu

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here