Liga šampiona šljivovica u Institutu za voćarstvo: Takmičilo se 99 vrhunskih rakija, a evo koja je najbolja

3
2063

ČAČAK – U Institutu za voćarstvo održana je 12. Smotra najboljih srpskih šljivovica. Smotra najboljih srpskih rakija održana je u okviru projekta “Čačanska rodna Čačak – Prestonica kulture Srbije 2023“ i nazvana je Festival rakije “DOOBRA!!!“.

Viši naučni saradnik Insituta za voćarstvo dr Branko Popović navodi da na smotru tradicionalno dolaze šljivovice koje su na regionalnim smotrama širom Srbije tokom protekle godine ocenjene najvišim ocenama, pa je izuzetno teško uopšte se pojaviti na završnoj smotri u Čačku, koja predstavlja svojevrsnu Ligu šampiona kada su u pitanju rakije od šljive.

Ove godine učestvovalo je 99 najboljih šljivovica. Ocenjivanje uzoraka sprovela je ekspertska komisija sastavljena od devet najpriznatijih eksperata za šljivovice. Praktično su svi univerzitetski radnici sa od 30 do 50 godina iskustva u proizvodnji i ocenjivanju kvaliteta šljivovice i drugih jakih alkoholnih pića. Najboljom rakijom u Srbiji za 2022. godinu proglašena je šljivovica destilerije “Emperus“, koja se nalazi u selu Viševac kod Rače Kragujevačke, na drugom mestu bila je rakija destilerije “Zavet“ iz sela Čumić kod Topole, a treća je bila rakija “Stara pesma“ iz okoline Bajine Bašte. Razlike između ove tri rakije bile su po jedan stoti deo poena, tako da je prva dobila 19,14, druga 19,13, a treća 19,12 poena. Dakle, sve tri rakije su mogle da pobede, a ovom slučaju malo je odlučila i sportska sreća i praktično foto finiš. Sve tri su izuzetne rakije, a različite su po aromatskom sklopu koje nude – istakao je dr Popović.

Najbolje rakije predstavljene su građanstvu, pošto su aktivnoosti smotre izmeštene u dvorište Instituta za voćarstvo.

Ove godine u okviru smotre promovisana je aktivnost Narodnog muzeja u Čačku, koji je bio nosilac upisa šljivovice na listu nematerijalne kulturne baštine Uneska.

Izvor: Morava info

Fotografije: Bus plus produkcija

Prethodni članakMalinari: Nevreme uništilo oko 15 odsto roda
Sledeći članakVanja, veliki heroj iz Čačka: Od malih nogu u kolicima, u školi vukovac, na fakultetu sve desetke

3 KOMENTARA

  1. Ako su komercijalne destilerije onda priznajem samo nasumice uzetu flasu sa police iz prodavnice. Jedno burence za takmicenje a iz prohroma u prodaju….

  2. Ako se komisijski ne uzme uzorak u podrumu takmičara, dakle da komisija kaže otvori ovo i daj uzorak, nego takmičari sami donesu rakiju.. Onda je ovo amaterskog nivoa, bez obzira ko ocenjuje. Rakija koja na etiketu stavi znak da je pobednica mora zaista to i biti.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here