Mali: Konobari više nemaju prava da vas pitaju “keš ili kartica“, moraju da vam daju račun

5
456
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Još četiri dana ostalo je do početka primene novog sistema e-fiskalizacije.

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da je više od 140.000 privrednih subjekata predmet ove nove fiskalizacije.

Molio bih da svaki građanin uzme račun i skenira ga putem QR koda, da vidi da li je validan. Da se svi zajedno borimo protiv sive ekonomije. Više ni u jednom ugostiteljskom objektu nema potrebe niko da vas pita da li plaćate karticom ili kešom. Njihovo je da vam daju račun. Vi recite da nema pravo da vas pita to, i na osnovu računa donesite odluku da li plaćate kešom ili karticom – istakao je ministar i dodao da je ovo velika promena u Srbiji.

Mali je dodao da se tako smanjuje mogućnost da se „kroz neke duple softvere izbegava plaćanje poreza“.

Svaki put kada nam ne izdaju fiskalni račun, tih 10 ili 20 odsto poreza neko stavi sebi u džep, umesto da ode u budžet i pomognemo onima kojima je najpotrebnije – rekao je ministar.

Istakao je da je netačna informacija koja se juče pojavila da je dovoljno da privredni subjekt ima ugovor sa dobavljačem kase.

To nije tačno, morate da imate implementiran ceo sistem i od prvog maja da izdajete fiskalne račune shodno novom sistemu – naveo je Mali.

Istakao je da su predmet fiskalizacije 200.000 lokacija i više od 140.000 privrednih subjekata.

Mali je podsetio da se od 1. maja u javnom sektoru uvode i e-fakture što bi trebalo da doprinese konkurentnosti privrede.

Izvor: RTS

Prethodni članakKK Mladost domaćin polufinalnog turnira prvenstva Srbije za pionire
Sledeći članakTetoviranje kao umetnička praksa

5 KOMENTARA

  1. „Umesto da ode u budžet i pomognemo onima kojima je najpotrebnije“ tj kome je potrebnije nego vama gulikožama koji svako malo izmisle način da vam dodatno otmu zarađeno.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here