Mali: Nagradnom igrom do bolje naplate PDV-a

1
270

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da postoji problem sa neizdavanjem fiskalnih računa.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Poreska uprava je u poslednjih 10 dana izvršila proveru fiskalnih kasa u više od 500 pekara u Srbiji i u više od 60 odsto njih ste imali neregularnosti koje se odnose na neevidentiranje prometa, neprijavljene radnike. U Beogradu je taj procenat čak i veći i iznosi preko 70 odsto – rekao je Mali.

On je naveo da su od 508 kontrolisanih objekata u njih 307 utvrđene neregularnosti.

Mali je apelovao na građane da traže račun pri svakoj kupovini jer se od tog novca i naplate PDV-a grade bolnice, škole i auto-putevi.

Ministar finansija je najavio u intervjuu za Politiku da će, u cilju suzbijanja sive ekonomije u narednim mesecima ponovo biti pokrenuta nagradna igra koja će podrazumevati sakupljanje fiskalnih računa.

Mali je ukazao da je ipak, kada je reč o naplati prihoda, bolja naplata domaćeg PDV-a od plana koji je predviđen rebalansom budžeta, a takođe je veći i porez na dobit od očekivanog, kao i doprinosi na zarade za mesec avgust.

Na pitanje da li će javne finansije ostati zdrave do kraja godine, Mali je odgovorio da jednokratno povećanje deficitia i javnog duga tokom 2020. ne dovodi u pitanje održivost javnih finansija Srbije, a doprinosi manjem padu BDP-a i ubrzanom ekonomskom oporavku.

Govoreći o tome kako država pokušava da podstakne tražnju, on je ukazao na efekte mere isplate 100 evra pomoći i naveo da podaci o uplati PDV-a za prošli mesec pokazuju da je umesto očekivanih 45,5 milijardi dinara priliv bio 50,1 milijardu dinara. Odim toga, u julu je prihod bio veći 32 milijrde dinara od planiranog rebalansom budžeta, onosno 10 milijardi više u odnosu na originalni budžet za ovu godinu.

Izvor: Telegraf biznis

Prethodni članakPovećan broj kovid pacijenata u čačanskoj bolnici
Sledeći članakI dalje raste broj hospitalizovanih pacijenata na kovid odeljenju čačanske bolnice

1 KOMENTAR

  1. Pekare Sram vas bilo.Ljudi rade po celu noc da bi se vi izivljavali na njima.Napraviste ih kriminalcima.Sta je sa pranjem novca kroz Telekom i ostale price koje drzava pokriva.Sram vas bilo …

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here