Mali: Od polovine avgusta program “Moja prva plata“

5
755
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Od polovine avgusta počeće prijavljivanje poslodavaca i mladih koji traže posao za program „Moja prva plata“, a sa radom za plate koje će delom finansirati država počelo bi se od oktobra, rekao je za Tanjug ministar finansija Siniša Mali.

Zapošljavanje 10.000 mladih na po devet meseci država će podržati sa 20.000 dinara mesečno za one sa diplomom srednje škole i 24.000 dinara za mlade radnike sa fakultetskom diplomom.

Ovo je pravi način da država doprinese i preuzme veći deo tereta prve plate za ove mlade na sebe. I način da oni dođu do svoje prve plate, i svog prvog posla. Tako podstičemo njihovu zaposlenost, a smanjujemo nezaposlenost među mladima – rekao je Mali.

Tokom konkursa firme će prijavljivati svoje potrebe za radnicima, a paralelno će se prijavljivati studenti i oni koji su završili srednju školu – tako će biti formirana lista onih koji žele da učestvuju u programu za koji će samo za ovu godinu biti izdvojeno dve milijarde dinara.

To nije mali novac, ali je novac koji će na pravi način biti utrošen, da mladim ljudima sada, u uslovima krize kada postoji strah zbog korone damo mogućnost i poguramo ih napred, da dobiju prvu platu – rekao je on.

Dodaje da je pretpostavka da će posle devet plata mladi ostati kod istog poslodavca, ili sa iskustvom lakše naći drugi posao.

Program Moja prva plata predviđa da ostatak novca za platu ovako zaposlenih mladih ljudi obezbede poslodavci.

Prvim i drugim paketom mera podrške borimo se da zaštitimo našu privredu, a programom Moja prva plata želimo da podstaknemo zapošljavanje, a mladima je najteže da dobiju prvi posao – rekao je on.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakNova ručna čistilica na čačanskim ulicama i trotoarima
Sledeći članakNajava razlaza u SzS: Sukob Obradovića i Đilasa zbog vakcina

5 KOMENTARA

  1. Kako covek samara gluposti.Pa Ja kao poslodavac koji je na ivici bankrota jer sam direktno vezan za svadbe ,rodjendqne,bankete….gde necu moci da obnovim proizvodnju i dq se vratim na nivo od decembra prosle god. treba Mi bar 1,5 god.jer sam svog novca da bih zadrzao radnike potrosio 7000€ bezonog novcq koji od Nas vrqca za radnike, jer da bi obucio radnike treba Mi god dana.(specifican je posao samo nas ima 6 firmi u Srbiji) Ni jednq banka ni fond za rqzvoj nece dq Mi odobre kredit jer trqze poslovanje od poslednja 3 meseca ( Banke i Drzavu ne interesuje sto nemamo prihode) A da budem clan ni jedne bande citaj partije ,da budem do groba zigosan da sam sa lignjama ne pada Mi na pamet. Svi privatnici sa kojima se druzim kazu da od decembra ce biti zatvaranje svojih firmi a samim tim i radnici ce biti poslati na biro.U privredi je katastrofa nece pomoci nikakva prva plata kad nam je izviz stao.Meni sa Rusijom i Makedonijom..od marta ni jedna isporuka.A reci da ce na budzetu primati punu platu je suludo.Ja znam prosvetne radnike i cistacice sa fakulteta da primaju pune plate a beru maline dodatno.Pa koliko parazitima na bydzetu nije dosta????Ovaj put Drzavo ni jednog privatnika(osim onog ko je partijski kao prodqja dzipova komunalnim parazitima) nece biti nasankam ..

  2. Svaka čast G-dine Mali, Vama i Vašem timu. Pomogniite mladim ljudima da se zainteresuju i počnu da rade. Tako će svima biti bolje.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here