Medicinska škola u Čačku prva škola u Srbiji u kojoj je otvoren Mejkers lab

0
424
Foto: Milan Mitrović

ČAČAK – Medicinska škola u Čačku je prva škola u Srbiji u kojoj je otvoren multidisciplinarni inovativni prostor, Mejkers lab, u kome učenici i nastavnici zajedno istražuju, stvaraju i povezuju se sa lokalnom i širom zajednicom.

Foto: Milan Mitrović

Otvaranju je prisustvovalo više od 20 nastavnika iz različitih škola, učenici i predstavnici organizacija koje zajedno rade na projektu pod nazivom “Grupa za obrazovanje“, koja podrazumeva Nordeus fondaciju, Centar za promociju nauke, Dostignuća mladih u Srbiji i Inicijativu “Digitalna Srbija“.

Rad Mejkers laba zasniva se na povezivanju STEAME oblasti (science, technology, engineering, math, entrepreneurship / nauka, tehnologija, inženjerstvo, umetnost, matematika, preduzetništvo) onako kako to uveliko rade neke od najrazvijenijih zemalja na svetu.

O ciljevima, programima i radu Mejkers laba na susretu govorili su Jelena Dramićanin, profesorka Medicinske škole i predsednica Školskog odbora, kao i predstavnici organizacija koje čine Grupu za obrazovanje – Danijela Vučićević, viša savetnica za programske aktivnosti CPN-a, Darko Radičanin, izvršni direktor Dostignuća mladih u Srbiji, Nebojša Bjelotomić, direktor Inicijative “Digitalna Srbija“ i Miloš Đuričanin, direktor strategije i razvoja Nordeus fondacije.

Kroz rad u Mejkers labu zamišljeno je da učenici i nastavnici na inovativan način pristupaju edukaciji i rešavanju problema. Ideja je da se đaci zainteresovani za nauku ohrabre da dalje razvijaju interesovanja u tom pravcu i da se podstiče eksperimentisanje i multidisciplinarnost u nastavi. Krajnji cilj je povezivanje škola sa građanskim inicijativama i umrežavanje škola na lokalnom a onda i širem nivou.

Mejkers lab omogućava nastavnicima da održe multidisciplinaran čas. To znači da će učenici istovremeno sticati znanja i razvijati veštine iz mnogih oblasti, kao i da će moći da to praktično primene. Suština savremenog obrazovanja je upravo u tome da učenik može tokom jednog časa da temi pristupa iz uglova različitih disciplina. Takav način obrazovanja imaće nemerljiv uticaj na sve segmente društva, a Mejkers lab je prostor slobode koji će taj proces pokrenuti – istakla je Jelena Dramićanin, profesorka Medicinske škole i predsednica Školskog odbora.

Foto: Milan Mitrović

Kako je jedan od ciljeva ovog projekta povezivanje škola sa širom zajednicom, što podrazumeva i privredu, nove tehnologije i njihovu primenu u poslovanju, na susretu je bilo reči i o STEAME programima kroz koje će svi moći da steknu jasnu predstavu o značaju veze između tehnologije, nauke i uspešnih industrija, biznisa, umetnosti.

Većina projekata unutar STEAME obrazovanja biće namenjena praktičnom radu sa učenicima, kao i unapređenju nastavničkih kompetencija i znanja. Malo je projekata koji su namenjeni školama kao složenim, organskim celinama kojima se pristupa sveukupno i strukturalno. Upravo tu na scenu stupaju novi prostori – Mejkers labovi, koji pružaju podršku za kreiranje pojedinačnih strategija razvoja škola u STEAME okviru – rekla je Danijela Vučićević, viša savetnica za programske aktivnosti CPN-a.

Dajući konkretan primer pomenutog koncepta, direktor Inicijative “Digitalna Srbija“ Nebojša Bjelotomić naglasio je značaj medtech oblasti, koje spajaju medicinu i savremene tehnologije.

Budući da prvi Mejkers lab otvaramo u medicinskoj školi savršen primer primene multidisciplinarnosti i STEAME obrazovanja može da bude medtech. Razne aplikacije i uređaji koji su usmereni na poboljšanje kvaliteta života i olakšavanje primene različitih medicinskih terapija su osnov ove oblasti. Gradeći eksperimentalni i preduzetnički način razmišljanja kod učenika, otvaramo put ka uspehu mladih, kreativnih, preduzetnih timova, kako u drugim tako i u ovoj oblasti – naveo je on.

Grupa za obrazovanje je u potpunosti renovirala i opremila prostor, u skladu sa potrebama škole, i ovom prilikom donirala i dva nova mikroskopa koja su potrebna kako u redovnoj nastavi tako i u vannastavnim aktivnostima.

Prethodni članakČačanski Okružni zatvor izmešten u Kragujevac, premešteni svi osuđenici, pritvorenici i najveći deo zaposlenih
Sledeći članakPredavanje Miodraga Radenkovića “Sveta zemlja“

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here