Meso i prerađevine domaćih proizvođača od danas će biti posebno obeleženi

0
355

U svim prodavnicama u Srbiji od danas će meso i proizvodi u kojima je više od 50 procenata mesa domaćeg porekla biti obeleženi posebnom grafičkom oznakom „Poreklom iz Srbije“.

Nova oznaka biće istaknuta na vidljivom mestu, pored izloženog mesa i proizvoda od mesa, ili uz cenu i treba da bude najmanje iste veličine kao cena, nevedeno je na sajtu Ministarstva poljoprivrede.

Kako je istaknuto, na ovu meru Ministarstvo poljoprivrede se odlučilo da bi dodatno podstaklo domaću proizvodnji mesa u skladu sa predlogom poljoprivrednika.

Naglašeno je da će zahvaljujući ovoj meri kupci imati jasan uvid o poreklu proizvoda koji kupuju. Takođe, na ovaj način potrošačima će se ukazati gde mogu kupovati domaće proizvode, a biće i način promocij prednosti kvaliteta domaćih proizvoda.

U Ministarstvu poljoprivrede očekuje da ova mera dugoročno pozitivno deluje na domaću proizvodnju.

Odredbe Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane preciziraju da se grafičkom oznakom „Poreklom iz Srbije“ mogu označiti goveđe, svinjsko, ovčije, kozije meso, kao i meso živine (sveže, rashlađeno ili zamrznuto).

Pravilnikom je propisano da je obaveza proizvođača mesa i mesnih preprađevina da prodavcu dostavi izjavu kojom garantuje da je njegov proizvod u skladu sa propisima i da moze da se obeleži grafičkom oznakom „Proizvedeno u Srbiji“, a da prodavac to jasno mora da istakne na mestu gde se prodaju ti proizvodi u njegovom objektu.

Proizvođač takođe mora da garantuje da meso ili prerađevina ispunjavaju uslove da budu obeleženi grafičkom oznakom na osnovu sistema sledljivosti koji ima u svojoj proizvodnji, pa može da obezbedi identifikaciju svakog polaznog materijala koji je ugrađen u proizvod i kojom mogu da dokumentuju garancije da proizvodi ispunjavaju uslove da budu obeleženi grafičkom oznakom „Poreklom iz Srbije“.

Izvor: Beta

Prethodni članakRevija “Austrijski kratki film“ večeras u maloj sali Doma kulture
Sledeći članakČačanska kompanija postala suvlasnik Fabrike vagona u Kraljevu

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here