Meteorolog Todorović: Predstojeće leto biće manje toplo leto nego prošlo

0
975

Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je da nas očekuje manje toplo leto nego prošle godine sa manje dana sa ekstremnom temperaturom iznad 35 stepeni.

Letnje temperature obradovale su nas početkom nedelje, ali kako je sedmica odmicala sunce su zamenili oblaci, a pojedine delove zemlje zahvatilo je pravo nevreme sa olujom, kišom i gradom. Uništeni su zasadi malina, čija berba treba da počne ovih dana, a bilo je štete i na ostalom voću i usevima.

Nedeljko Todorović, meterolog reko je gostujući u Jutarnjem programu da je poslednjih meseci bila prava suša, u maju je bilo malo kiše, a jun je počeo sa kišama što je normalno za jun.

Raspodela padavina je neujednačena u nekim mestima je pala količina kiše za sat vremena kao za ceo mesec, a negde ništa – naveo je meteorolog.

Komentarišući pojavu grada koji je uništio voće, rekao je da analize pokazuju da je u zapadnim i južnim delovima Srbije veća verovatnoća za pojavu nevremena i grada. Naveo je primer da je u Ivanjici prosečna pojava grada tri, dok je u Beogradu jedan.

Prošle godine jun je bio sušni, sa manjkom padavina, u Beogradu je palo samo trećina kiše u odnosu na prosek. Prošlo leto je bilo sušno, ali je zato 2020 pala tri puta veća količina padovina – napomenuo je Todorović.

Istakao je da je jun poznat kao mesec koji ima najviše padavina, ali su one neravnomerno raspoređene.

U zimskim mesecima imamo padavine ravnomerno raspoređene, ali tokom leta nije tako – rekao je Todorović.

Prema njegovim rečima, danas i sutra mogu se očekivati lokalne pojave kiše i grmaljavine, praćene olujnim vetrom, južno od Save i Dunava.

Naredna dva dana imamo uslove za pojavu nevremena. Vremenske prilike su nepredvidive. Kiša je potrebna, bolje je da pada, makar se negde i platio ceh prirodi. U maju smo imali datumski rekord po visini temperature, a prošle godine je to bio 24. jun sa 38,7 stepeni – istakao je meteorolog.

Todorović je napomenuo da je ekstremno toplih dana preko 35 stepeni, prošle godine bilo 19 u Beogradu, a prosek je pet, biće ih i ove godine, ali manje toplo nego prošlo, sa manje ekstremno toplim danima.

Izvor: RTS

Prethodni članakIzgrađena 1.200 metara duga saobraćajnica u Mršincima
Sledeći članakVozač iz okoline Čačka (43) isključen iz saobraćaja, vozio pijan i drogiran

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here