Meteorolozi upozoravaju: Ovo leto će biti jedno od tri najtoplija do sada u Srbiji

0
610

Meteorolozi prognoziraju da će ovo leto biti jedno od tri najtoplija do sada u Srbiji.

Visoke temperature i suše su od 2000. izazvale najviše štete od klimatskih promena u našoj zemlji, piše portal Klima101.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) u Srbiji prognozira veoma toplo i sušno leto sa temperaturama iznad višegodišnjeg proseka i nižom količinom padavina. Tokom jula i avgusta očekuju se toplotni talasi.

Prema meteorološkim kriterijumima jun, jul i avgust su meseci koji čine „letnju sezonu“, a prema svemu sudeći, građani Srbije treba da se pripreme na velike vrućine.

Proračunima temperature u naredna tri meseca bavili su se i meteorolozi u sklopu projekta Intergrisani sistem agrometeoroloških prognoza – IAPS, Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Oni navode da postoji 75 odsto šanse da jun, jul i avgust ove godine budu topliji od istog perioda 2017. i 2021. godine.

Postoji velika verovatnoća da će leto 2022. u mnogim predelima Srbije biti u tri najtoplija leta, a u nekim i rekordno toplo – kazala je za portal Klima101 dr Ana Vuković Vimić sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

U nekim nizijskim predelima može se očekivati 15 do 20 dana sa temperaturama preko 35 stepeni Celzijusa.

Ovako toplo leto znači da se u nizijskim predelima može očekivati da ukupno bude i više od 60 tropskih dana kada temperatura prelazi 30 stepeni, a čak oko 15 do 20 dana sa veoma visokim temperaturama, tj. preko 35 stepeni Celzijusa, u zavisnosti od lokacije. Lokalno su mogući i veći ekstremi. Ove procene se oslanjaju na ‘najverovatnije’ ishode sezonskih prognoza – pojasnila je sagovornica.

Temperature će u pojedinim mestima oboriti čak i rekorde iz najtoplije 2012. godine, kada je poljoprivredna proizvodnja pretrpela gubitke od preko dve milijarde evra. Velike vrućine su najčešće praćene sušama pa stoga ne čudi da će predstojeće leto, prema projekcijama autora sezonske prognoze, verovatno biti sušnije nego leto 2017. godine tokom koga su gubici u poljoprivredi zbog suše premašili milijardu evra.

Mnogi se sećaju leta 2017. i 2021. godine kao pakleno vrućih, ona se svrstavaju među pet najtoplijih od početka meteoroloških merenja kod nas i mogla bi da budu dobar pokazatelj ovogodišnjih vrućina – u leto 2017. našu zemlju je pogodilo pet toplotnih talasa, dok je prošle godine registrovano četiri. Vredno je pomenuti i da je sredinom prošlog veka u Srbiji tokom leta uglavnom beležen tek po jedan toplotni talas, a nisu bile retke godine u kojima čak nije beležen nijedan. Sada su, međutim, letnji toplotni talasi postali česta pojava.

Ni najhladniji srpski grad, Sjenica, nije imun na globalno zagrevanje. Od 1961. do 1990. godine tamo gotovo da i nije bilo dana sa temperaturama preko 30 stepeni Celzijusa. Od početka 21. veka situacija se promenila.

Od 2000. tropski dani u Sjenici počinju da se javljaju u dvocifrenom broju. Velika je verovatnoća da će ih ove godine biti između 15 i 25 – upozorila je dr Vuković Vimić.

Klimatske promene dovode do sve viših temperatura u našoj zemlji.

Srednja letnja temperatura u Srbiji je u periodu od 2011. do 2020. godine bila za 2,4 stepeni viša u poređenju sa periodom od 1961. do 1990. godine – navela je sagovornica portala Klima101.

Procenjuje se da šteta od klimatskih promena u našoj zemlji od 2000. iznosi preko 7,8 milijardi evra. Ekonomski najrazornija dešavanja kod nas pretežno se povezuju sa sušama koje izazivaju propale žetve ili znatno umanjene poljoprivredne prinose. Sudeći prema najavama meteorologa i tokom ovog leta će se poljoprivrednici sresti sa sličnim problemima.

Srednja temperatura – kako u Srbiji, tako i u svetu – nastaviće da raste kao rezultat sagorevanja fosilnih goriva i oslobađanja ogromnih količina gasova sa efektom staklene bašte od početka industrijske revolucije. Da bi se izbegli najgori negativni efekti po društvo i planetu, neophodno je nastaviti globalnu borbu da se globalno zagrevanje zaustavi na 1,5 stepeni Celzijusa u skladu sa Pariskim sporazumom.

Izvor: Klima 101

Prethodni članakOdržano gradsko takmičenje u pružanju prve pomoći
Sledeći članakČačanska privreda beleži veliki porast izvoza

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here