Ministarka poljoprivrede: Meso iz čačanskih pečenjara nije oduzeto zbog svinjske kuge

9
11795
Foto: Shutterstock

ČAČAK – Inspekcije intenzivno kontrolišu promet svinjskog mesa na teritoriji cele Srbije, izjavila je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković i istakla da nema bojazni da će Srbija ostati bez svinjskog mesa zbog afričke kuge svinja.

Ona je navela da je problem panika kod farmera koji svoje svinje pokušavaju da transportuju noću alternativnim putevima preko njiva i na taj način šire zarazu.

Ja sam prethodne nedelje apelovala nekoliko puta, a koristim i ovu priliku da ih zamolim da to ne rade, jer nemaju razloga za to. Oni za svaki kilogram životinje koja je eutanazirana dobijaju novac od države po tržišnoj vrednosti na dan eutanazije. Ne postoji ni jedan razlog za brigu, jer oni nemaju gubitak, samo dajte da ne širimo zarazu, koja dolazi preko divljih svinja, ali ovo sada što se proširilo je isključivo zbog ljudskog faktora – rekla je ministarka.

Navela je da je prošle nedelje zaustavljen jedan kamion na teritoriji Čačka sa 20 prasadi koji idu iz zaražene sredine, bez ijednog papira, što je moglo da proširi zarazu.

Taj vozač je sankcionisan, mi smo uključili vojsku, policiju, tužilaštvo i svi smo zajedno u Operativnom štabu, koji od početka funkcioniše i donosi mere. Veterinari i inspekcija su na terenu 24 sata i tako je već tri meseca unazad. Zaraza je krenula da se širi bukvalno u samo dve nedelje, onog trenutka kada su farmeri počeli da transportuju životinje, a do tada smo zaista držali sve pod kontrolom. I nema razloga da to rade – poručila je Tanaskovićeva.

Dodala je da se zaraza sa svinja ne prenosi na ljude.

Ipak, kako je istakla, inspekcije su počele sa kontrolama pečenjara, pa je tako na teritoriji Čačka tokom prošle nedelje bilo 17 kontrola ugostiteljskih objekata koje prodaju svinjsko pečenje.

U šest pečenjara je oduzeto meso koje je nađeno, ali iz nekih drugih razloga i nepravilnosti, ne zbog zaraze. Ono što se pojavilo kao glasina u javnosti je da se meso zaraženih svinja prodaje u pečenjarama, ali to nije moguće jer ne može meso da uđe ni u jedan objekat odnosno pečenjaru bez pečata i provere veterinara. Ali za svaki slučaj, mi smo sada krenuli u kontrole. Prve prijave su stigle sa teritorije Čačka, ali inspekcija je na terenu i svuda ih možete očekivati, u svim gradovima i opštinama – rekla je ministarka poljoprivrede.

Izvor: Beta

Prethodni članakI ove godine “Letnji dani kulture“ u Ovčar Banji, pogledajte kompletan program
Sledeći članakĐilas: Odbojnost građana prema Vučiću veća od naklonosti prema opoziciji

9 KOMENTARA

  1. Seljak, to sto predlazes da jedem ne odudara mnogo od pecenja I od od mesa koje mam nudite. Zato prestajem da ga jedem. Mnogo ste vi seljaci mutni. Ne verujem vam.

  2. Pritrpi se Malo Bmx. Nece biti smak sveta ako gude pojedu malo vise, a vi se silno istrosite. Nista vi izgubiti necete. Dobro vi naplatite sve sto prodate. Pa sad malo I izgubite, radi uroka. Samo nemojte kukati, molim vas.

  3. Od 17 kontrola… Na 6 mesta oduzeto meso! Više od 1/3! Ko voli… Nek izvoli! U pečenjare i inače idem samo kad moram… 2..3 puta godišnje. Meso kupujem isključivo u mesarama i spremam sa društvom. Zabavno, ukusno i jeftinije!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here