Ministarstvo: Čačak nije među 10 gradova sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji

5
489
Foto: Fejsbuk stranica Fotografije Čačka/Danijela Jovanović

ČAČAK – Iako je u poslednjih nekoliko godina dominantna teza da je Čačak među tri ili četiri grada sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji, kao i da vrednosti sa različitih aplikacija to zaista i pokazuju, zvanični podaci Ministarstva zaštite životne sredine to ne potvrđuju.

Naime, najzagađeniji vazduh u 2022. godini u Srbiji imali su Beograd, Kragujevac, Niš, Valjevo i Užice, rekla je za Telegraf.rs državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sara Pavkov.

Kako je objasnila, pored ovih pet gradova, na listi prioriteta nalazi se još toliko, a cilj ministarstva je da se različitim akcijama i projektima usmeri ka njima i u tome uključi javnost i podigne svest građana.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine koordinira zajedno sa Agencijom za zaštitu životne sredine monitoring kvaliteta vazduha na čitavoj teritoriji Republike Srbije, više je gradova bilo zagađeno u toku 2022. godine, a ono što smo istakli kao prioritet su pet gradova koji su i targetirani u Strateškom dokumentu za zaštitu vazduha koji smo doneli u novembru prošle godine, a to su Beograd, Kragujevac, Niš, Valjevo i Užice. Pored tih pet, prioritet smo proširili na još toliko, tako da imamo ukupno 10 najzagađenijih ka kojima ćemo se usmeriti i po pitanju projekata i aktivnosti svih ministarstava, a u koordinaciji Radne grupe za sistemsko rešavanje problema kvaliteta vazduha kojom predsedava predsednica vlade Ana Brnabić. Tako da pored nabrojanih 5 gradova imamo još Pirot, Zaječar, Kosjerić, Novi Pazar i Smederevo. To nam je prioritet, a cilj je da uključimo javnost i podignemo svest građana – objasnila je ona.

Državna sekretarka navodi da građani danas mogu pronaći različite podatke na sajtovima, aplikacijama i stranicama na internetu, a ti podaci su srednje vrednosti svih podataka koji se nalaze na internetu o određenom gradu ili opštini.

Nisu to samo gradovi u Srbiji. To je potpuno drugačije u odnosu na ono što radi referentna institucija kao što je Agencija za zaštitu životne sredine ili Gradski zavodi za javno zdravlje i to su podaci koji se koriste za komunikaciju o trenutnom, akutnom zagađenju vazduha u skladu sa detektovanim parametrom, ali ti podaci nisu koristili referentne metode, merni uređaji koje koriste građani danas u Srbniji nisu kalibrisani sa našim automatskim mernim stanicama, tako da ne bi trebalo da dođe do zabune da neko ima podatke koji nisu referentni niti u skladu sa našom Agencijom za zaštitu životne sredine. To je kao kada biste merili temperaturu vazduha u hladu i na suncu. Zakonom je definisano gde treba da se postavi merna stanica, koje su referentne vrednosti i kako se prikazuju rezultati, a to ti sajtovi nemaju – kaže ona.

Podaci pokazuju da je najveće zagađenje vazduha u zimskom periodu, što je i logično, jer se građani tada najviše greju, a toplane su na maksimumu. Zato, državna sekretarka apeluje da svi zajedno, kao pojedinci, moramo da učestvujemo u akciji i pomognemo jedni drugima da se problem nekvalitetnog vazduha što pre reši.

Najveći procenat emisije dolazi iz toplana koje su slabije od 50 megavata i iz individualnih ložišta. Građani takođe mogu da budu partneri državi i da zajedno radimo na poboljšanju tako što će menjati energent na koji se greju i tako što ćemo zajedno podizati svest po pitanju kvaliteta vazduha, tako što ćemo institucije, referentne akreditovane laboratorije, stručnu javnost pustiti da se bave svojim poslom i da rade profesionalno i stručno svoj posao, po pitanju, pre svega, monitoringa kvaliteta vazduha i izveštavanja o istom o čemu mogu da posvedoče i izveštaji Agencije za zaštitu životne sredine i podaci koji se nalaze na sajtu Agencije u realnom vremenu – zaključuje sagovornica portala Telegraf.rs.

Izvor: Telegraf.rs, Morava info

Prethodni članakGlišić pred meč sa Studentskim centrom: Svaka utakmica do kraja nam je kao finale
Sledeći članakTužilaštvo krije informacije o uzroku eksplozija u “Slobodi“

5 KOMENTARA

  1. E blago nama kada se hvalimo da su nam gradovi jedni od najzagađenih u evropi.to uopšte nije za ponos već za sramotu.već kad ne mogu da utičemo na spoljni faktor zagađenog vazduha,unutar 4 zida itekako mogu.kako?lepo tako što koristim fotokatalitički prečišćivač vazduha ambilife.

  2. Price za malu decu sto se tice Toplana.Zasto je Čačak leti medju najzagadjenijim gradovima u Evropi???Pks lateks ne postoji, Tesku Industriju Cacak nema, Ocigledno da je nrsto Trece upitanju…

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here