Na čačanskom groblju obeležena 93. godišnjica smrti vojvode Stepe Stepanovića

1
513

ČAČAK – Na grobu vojvode Stepe Stepanovića, na Gradskom groblju u Čačku, danas je održana komemorativna svečanost povodom 93. godišnjice od smrti proslavljenoh vojskovođe. Na Stepin grob položeni su lovorovi venci i odate državne i vojne počasti.

Prisutnima se na početku komemoracije obratila Lela Pavlović, direktorka Međuopštinskog istorijskog arhiva iz Čačka, koja je okupljene podsetila na najznačajnije događaje iz života vojvode Stepe Stepanovića.

Uz zvuke “Marša na Drinu“, vence su na grob vojvode Stepe položili predstavnici Vlade i Vojske Srbije, Moravičkog upravnog okruga, Grada Čačka, Policijske uprave Čačak, kao i predstavnici udruženja i organizacija građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije iz Čačka i cele Republike.

Organizator komemorativne svečanosti je Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa Ministarstvom odbrane i Gradom Čačkom.

Vojvoda Stepan Stepanović – Stepa (Kumodraž, 11. mart 1856. – Čačak, 27. april 1929.) bio je jedan od najznačajnijih vojnih zapovednika u Srbiji tokom perioda oslobodilačkih ratova koji su se odigrali između 1912. i 1918. godine.

Njegovi najveći uspesi na bojnom polju su bili bitka na Jedrenu, Cerska i Kolubarska bitka i proboj Solunskog fronta, što ga je uvrstilo u red najznačajnijih vojskovođa Balkanskih i Prvog svetskog rata. Turci su ga zvali Jedrenski gromovnik, Srbi Cerski junak, a Francuzi Gvozdeni čovek.

Doprinos vojvode Stepe Stepanovića pobedi Srpske vojske u Balkanskim i Prvom svetskom ratu je bio nemerljiv, te je legendarni komandant Druge armije bio nosilac velikog broja visokih srpskih i stranih odlikovanja i jedan od najvećih vojskovođa Velikog rata i srpske ratne istorije.

Po izlasku iz aktivne vojne službe vojvoda Stepa je živeo u Čačku. Nije učestvovao u političkom životu Kraljevine. Jedino je učestvovao u radu “Narodne odbrane“, gde je i bio izabran za doživotnog predsednika.

Umro je 27. aprila 1929. godine. Sahranjen je na čačanskom groblju u grobnici koju je za života napravio.

Izvor: Morava info

Prethodni članakOvo su prosečne februarske plate u Moravičkom okrugu, Čačak 60.000
Sledeći članakRadojević: Ako Jugović voli blato i prašinu, pogrešio je što je preleteo u SNS

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here