Na gradskom bedemu završni radovi na postavljanju skulpture “Raspon u tenziji“ Olge Jevrić

3
1242

ČAČAK – U zoni ispred pešačkog mosta na gradskom bedemu sa desne strane Morave započeti su završni radovi na postavljanju skulpture Olge Jevrić “Raspon u tenziji“.

Projekat izvođenja skulpture osmišljen je 2009. godine uz odobrenje i, kako je tada navedeno, iskrenu radost Olge Jevrić. Autor i inicijator projekta, istoričar umetnosti Ljubiša Simović, kustos u kraljevačkom muzeju i tadašnja direktorka Umetničke galerije “Nadežda Petrović“, istoričarka umetnosti Milica Petronijević, odabrali su zajedno sa umetnicom skulpturu “Raspon u tenziji“ iz 1996. godine, kojoj je tada u nazivu dodata odrednica – Čačak.

Po izričitoj želji umetnice, posao izrade skulpture poveren je vajaru Zoranu Kuzmanoviću, uz umetnički i stručni nadzor vajara Koste Bogdanovića i kustosa Ljubiše Simovića. Međutim, projekat tada nije dovršen i pored ozbiljnih priprema i započetih poslova, pa je “kob“ neizvođenja skulptura Olge Jevrić nastavila da traje i posle njene smrti.

Nepunu deceniju kasnije i u izmenjenim okolnostima kada ni Jevrićeva ni Bogdanović nisu više među nama, nastavilo se sa realizacijom projekta koji je od izuzetnog značaja za srpsku kulturu. U tom smislu, izvođenje skulpture “Raspon u tenziji (Čačak)“ u godini kada je Čačak Nacionalna prestonica kulture i kada se obeležava 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, prava je prilika da se na dostojan način odužimo Olgi Jevrić, isto tako velikoj umetnici i akademiku a da srpska umetnost skulpture dobije možda i najznačajnije monumentalno delo u svojoj antologiji – saopšteno je iz Umetničke galerije “Nadežda Petrović“.

Izvor: Morava info

Prethodni članakČačanin se vratio u ABA ligu
Sledeći članakPriča o Radivoju Kalajdžiću: Kao dete živeo u Čačku, sada profesionalni bokser u Americi

3 KOMENTARA

  1. I posle izučavanja Sretena Petrovića i estetike ružnog, dajem sebi za pravo da je subjektivni osećaj ovoga ružno. Simbolika je jasna, imena velika, ali nelepo prosečnom šetaču.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here