Narodna banka: Ruska Sber banka visoko likvidna, njeni korisnici u Srbiji ne treba da brinu

0
258

Sberbank Srbija visoko je likvidna i dobro kapitalizovana i ona posluje kao samostalno pravno lice sa sedištem u Srbiji, saopštila je danas Narodna banka Srbije.

NBS se oglašava povodom mera Evropske centralne banke i Jedinstvenog odbora za restrukturiranje banaka prema austrijskoj Sberbank Europe AG, koja je vlasnik Sberbank Srbija.

Centralna banka je navela da su osnovni izvori finansiranja Sberbank Srbija obezbeđeni na domaćem tržištu i da se navedene odluke ni u kom slučaju ne odnose na Sberbank Srbija.

U tom smislu stabilnost i sigurnost poslovanja svih banaka u Srbiji, kao i štednih depozita su u potpunosti očuvani, istakla je NBS, uz podsećanje da su i dinarski i devizni depoziti klijenata u bankama, u skladu sa odredbama Zakona o osiguranju depozita, osigurani do iznosa od 50.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Narodna banka Srbije ukazala je da neprekidno prati i analizira situaciju u finansijskom sektoru, kao i stanje na celokupnom domaćem i međunarodnom tržištu, a posebno sada u uslovima pojačane geopolitičke neizvesnosti izazvane krizom u Ukrajini.

Dodaje se da NBS, osim što pomno prati poslovanje Sberbank Srbija i sve ključne pokazatelje i kretanja, ima i kontinuiranu komunikaciju sa rukovodstvom banke, i tokom celog tog procesa nisu identifikovani bilo kakvi problemi u poslovanju banke.

Ako bi bilo neophodno, NBS je navela da će preduzeti sve potrebne mere koje ima na raspolaganju u cilju očuvanja stabilnosti poslovanja banke, a time i monetarne i finansijske stabilnosti, odnosno makroekonomske stabilnosti u celini.

Centralna banka na raspolaganju ima i čitav niz instrumenata i regulatornih mera kojima može da reaguje brzo i efikasno i da time obezbedi likvidnost, odnosno ispunjenje svih obaveza ove banke prema deponentima u svakom trenutku.

U sapštenju je ukazano da će na poslovanje banke dodatno pozitivno uticati i činjenica da je, postupajući u prethodnom periodu po zahtevu Agroindustrijsko komercijalne banke AIK banke ad Beograd, NBS toj banci dala prethodnu saglasnost za sticanje vlasništva u Sberbank Srbija i da je u toku finalizacija procesa promene vlasništva u Sberbank Srbija ad Beograd.

Izvor: FoNet

Prethodni članakNa kovid odeljenju 17 hospitalizovanih pacijenata, respiratorni centar prazan
Sledeći članakProsečna decembarska plata u Čačku za 5.000 dinara veća od novembarske

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here