NBS zatvorila 144 menjačnice za mesec dana, među kojima su i čačanske

1
4045

ČAČAK – Za prvih mesec dana od stupanja na snagu novog propisa Narodne banke Srbije privremeno su zatvorene 144 menjačnice. Najveći broj menjača koji nisu poštovali Odluku o dopuni Odluke o bližim uslovima i načinu vršenja menjačkog poslovanja bilo je u Beogradu i Novom Sadu, ali i u Subotici, Velikoj Plani, Pančevu, Kragujevcu, Kraljevu, Čačku, Užicu, Nišu i Vranju.

Kako za Euronews Srbija kažu u Narodnoj banci, u postupku kontrole menjačkog poslovanja utvrđene su različite povrede propisa, a dešavalo se da ovlašćeni menjač nema jedinstvenu kursnu listu na svim menjačkim mestima, da nema istaknutu listu provizija, kao i da je popisom blagajne utvrđen višak odnosno manjak gotovine i efektive.

Među propustima zbog kojih su menjačnice zatvarane na po 30 dana je bilo i situacija da je menjačke poslove obavljala osoba koja nije posedovala sertifikat za taj posao, da ovlašćeni menjač nema istaknuta važna obaveštenja za građane, da transakcije obavlja van radnog vremena, da na menjačkom mestu ne poseduju svu propisanu dokumentaciju, ali i da u potvrdama o kupoprodaji efektive nisu uneti propisani podaci.

Ovlašćenje za obavljanje menjačkih poslova u Strbiji ima 2.171 ovlašćeni menjač, a oni te poslove obavljaju na 3.086 menjačkih mesta. U NBS kažu da je nekima zatvoreno i više menjačnih mesta zbog propusta u jednoj menjačnici.

Odlukom o bližim uslovima i načinu vršenja kontrole menjačkog poslovanja propisano je da će se privremeno oduzeti ovlašćenje za obavljanje menjačkih poslova na svim menjačkim mestima ako ovlašćeni menjač na bilo kom menjačkom mestu ne ispunjava uslove odnosno postupa suprotno propisima. Kontrolom su bili obuhvaćeni i menjači koji menjačke poslove obavljaju na više menjačkih mesta – kažu u Narodnoj banci za Euronews Srbija.

U centralnoj banci navode da kontinuirano obavljaju kontrolu zakonitosti i pravilnosti obavljanja menjačkih poslova u cilju zaštite građana i očuvanja finansijske stabilnosti Srbije i napominju da će kod menjača kojima je bilo privremeno oduzeto ovlašćenje za obavljanje menjačkih poslova NBS proveravati zakonitost obavljanja menjačkih poslova i nakon isteka perioda na koji mu je privremeno oduzeto ovlašćenje.

Odlukom je propisano da ukoliko Narodna banka Srbije ponovo utvrdi nepravilnosti u poslovanju ovlašćenog menjača, donosi rešenje o trajnom oduzimanju ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova na svim menjačkim mestima tog ovlašćenog menjača – ističu u NBS.

Izvor: Euronews Srbija

Prethodni članakTri nova filma na repertoaru Doma kulture
Sledeći članakStavio lažne tablice na “keca“, pa naduvao 2,55 promila

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here