Nedovoljno uglja iz Kolubare i za EPS, neće ga biti za građane

1
457

Vlada je odobrila Elektroprivredi Srbije (EPS) da do kraja 2023. godine uveze četiri miliona tona uglja, kako bi se obezbedio nesmetan rad obrenovačkih termoelektrana, koje pokrivaju polovinu potreba za strujom u zemlji, pošto rudnik “Kolubara“ sada daje trećinu manje uglja neophodnog za zimu, objavila je Radiotelevizija Srbije.

Za građane na stovarištima ove godine neće biti ni uglja iz Kolubare, ni uglja iz Kostolca.

U kolubarskim rudnicima radi se u tri smene i svom raspoloživom mehanizacijom, a odlagač na kojem je zimus došlo do havarije biće u funkciji do kraja godine. Kolubarski kopovi dnevno daju oko 62.000 tona uglja, a najavljeno je da će se krajem leta kopati 80.000 tona, pa je uvoz neophodan.

Za proizvodnju jednog megavat sata struje u proseku je potrebno 1,6 tona uglja, a kako tvrde u EPS, u ovom trenutku jeftinije je uvoziti ugalj nego struju.

Ugovorili smo 300.000 tona iz Pljevalja i 100.000 tona iz Banovića. To je ugalj nešto kvalitetniji nego naš, što će nam pomoći da dignemo kvalitet ovog našeg uglja i da smanjimo upotrebu mazuta – rekao je za RTS izvršni direktor za proizvodnju uglja u EPS Milan Jakovljević.

Računa se i na uvoz uglja iz Bugarske i Rumunije, ali je problem transport koji povećava troškove uvoza, a najavljena je mogućnost uvoza i sa Kosova. Premijer Kosova, Aljbin Kurti, odbio je predlog predsednika Aleksandra Vučića da se obavi razmena struje za lignit.

U kolubarskim rudnicima je pet kopova, a plan je da 2025. rade samo tri: “Tamnava zapadno polje“, “Polje E“ i novi kop “Radljevo“ koji će obezbediti dovoljno kvalitetnog uglja.

Dragan Ignjatović, profesor Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu, rekao je za RTS da će se samo kroz investicije stvoriti preduslovi da se za tri do pet godina stabilizuje elektroenergetski sistem i da EPS opet ponovo može da izvozi struju.

Kada se završi taj investicioni ciklus koji bi trebalo da traje tri godine, mi bi trebalo da dođemo na nivo na kome je “Kolubara“ bila pre 7-8 godina kada smo imali velike količine otkrivenog uglja i sigurnu proizvodnju – kaže Milan Jakovljević.

Za jednu tonu uglja prethodno bi trebalo skloniti dva i po kubika zemlje, takozvane jalovine. Kako je objavio RTS, prioritet je obezbediti što više uglja za rad termoelektrana, manje količine ići će na slobodno tržište, ali samo za prioritetne potrošače, kao što su bolnice, toplane i neke ustanove.

Za građane na stovarištima ove godine neće biti ni uglja iz Kolubare, ni uglja iz Kostolca.

Izvor: RTS

Prethodni članakBenzin poskupeo za pet, dizel za tri dinara – ovo su nove cene
Sledeći članakUmetnička Galerija “Nadežda Petrović“ partner na projektu Evropske prestonice kulture

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here