Nova dijagnostička metoda u angio sali čačanske bolnice: Srčani bolesnici lakše do pomoći

3
620

ČAČAK – Zahvaljujući nabavci savremene opreme za angio salu u čačanskoj Opštoj bolnici, kao i angažovanju stručnjaka iz oblasti kardiohirurgije, Čačani koji imaju kardiovaskularne tegobe više neće morati da odlaze u Beograd na neophodne intervencije.

Naime, nova dijagnostička invanzivna metoda omogućava pouzdanu analizu suženja krvnih sudova srca.

Važno je zbog tog što, ako pacijenti imaju tri krvna suda sa graničnim suženjima, onda se praktično sva tri krvna suda istom žicom vrše merenja, jer se tako ima tačan uvid u stanje i procenat suženja, ako su na kompjuteru na kome se pokaže vrednost u granicama normalnog ili neznačajno sužena sa nekim procentom, tada se pacijent prati i može se intervencija kasnije ponoviti u zavisnosti od kliničkog toka – rekao je prof. dr Dragan Sagić sa Medicinskog fakulteta i Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje.

Dr Branko Petrović, interventni radiolog, istakao je da je u planu i uvođenje novih metoda.

To su periferne i vaskularne procedure, koje će u dogledno vreme biti uvedene u rad angio sale u čačanskoj bolnici, kada je reč o zbrinjavanju krvnih sudova bubrega, ilijačnih aretrija, arterija nogu – pojasnio je dr Petrović.

Ove nove metode, značajno će relaksirati pojedine tercijalne ustanove iz drugih gradova u koje su slati pacijenti sa područja Moravičkog okruga.

Za naše pacijente sa ove teritorije to će dosta značiti, zato što više neće morati da čekaju u drugim zdravstvenim ustanovama, kao i na velikim listama čekanja, već u svom gradu u svojoj zdravstvenoj ustanovi moći će dobiti intervenciju u najkraćem mogućem roku – zaključio je dr Đorđe Mijailović, specijalista interne medicine.

Iako srčana oboljenja umnogome zavise od načina života, uvođenjem novih intervencija u rad angio sale, ovim iskorakom, složili su se ovi stručnjaci, značajno će uticati na smanjenje smrtnosti od bolesti srca.

Izvor: Večernje novosti

Prethodni članakU petak u Gradskoj biblioteci otvaranje Muzeja poezije
Sledeći članakĐura i Zoe Kida najavili ovogodišnju “Priču“, nastupa 18 bendova

3 KOMENTARA

  1. IZVINITE IMAMO LI MI STRUCNJAKA ZA TE INTERVENCIJE ,ILI SE CEKAJU DOTICNI DA DODJU IZ BEOGRADA NA VIKEND.OTERALI STE DOBROG DOKTORA.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here