Novac za penzionere, za bolesne i siromašne: Podizanje standarda ili predizborni trik?

16
1647

Jednokratna novčana pomoć koju Vlada Srbije deli penzionerima i socijalno ugroženim kategorijama osim što je potpuno selektivna, sasvim sigurno neće zaštititi životni standard građana.

Tako smatra domaća stručna javnost sa kojom je Danas razgovarao.

Podsećanja radi, svi penzioneri u Srbiji će 30. novembra dobiti jednokratnu pomoć u iznosu od 20.000 dinara. Dan kasnije novčanu pomoć od 10.000 dinara dobiće oko 170.000 korisnika socijalne pomoći, a pravo na isti iznos po ovoj osnovi imaće i slepe i dementne osobe kao i stariji građani sa neizlečivim bolestima, njih oko 51.000 hiljada.

Odgovarajući na kritike ekonomista zbog najavljenih jednokratnih pomoći, ministar finansija Siniša Mali je za RTS rekao da je to borba za životni standard građana Srbije, da bi se umanjile posledice kriza.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović kaže za Danas da je reč o predizbornom triku vlasti i taktici koju je ona koristila i ranije kako bi obezbedila što veći broj glasova na izborima.

Vlast ima uporište među penzionerima u Srbiji, ali i u toj kategoriji podrška joj se smanjuje te se sada pribegava oprobanom metodu jednokratne novčane pomoći kako bi se oni koji je dobijaju opredelili za podršku vlastima na predstojećim izborima. Ono što treba naglasiti su dve stvari. Prva je da je pomoć koju vlast odobrava penzionerima i ugroženim kategorijama ponižavajuće niska. Potpuno je besmisleno tvrditi da tako niska suma može da ostvari bilo kakav trajniji efekat u borbi protiv ekonomske krize. Druga stvar je da se sredstva dodeljuju neselektivno svim penzionerima, dakle i onima koji imaju visoke penzije i nisu ugroženi, umesto da je dobiju oni kojima je zaista nužna – navodi sagovornik beogradskog lista.

On dodaje da jednokratna pomoć neće postići najavljeni efekat i da je preduzimanje takvih mera za poboljšanje životnog standarda građana potpuno pogrešno.

Umesto jednokratne novčane pomoći koja ne rešava problem vlast koja je odgovorna bi preduzela mere koje bi omogućile da se budžetska sredstva namenjena socijalnim davanjima povećaju kako bi pomoć ugroženim kategorijama bila pristojna. Međutim, u Srbiji to nije slučaj zbog toga što vlast umesto da vodi računa o socijalnim pitanjima novac građana usmerava na subvencije za investitore koji radnicima isplaćuju minimalac i besmislene projekte poput Nacionalnog fudbalskog stadiona – poručuje Veselinović.

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević takođe smatra da se novac jednokratno izdvaja zbog predstojećih izbora kao i da je takva mera kako neefikasna tako i nedovoljna da bi se ostvario uspeh u suzbijanju ekonomske krize.

Reč je o potpuno pogrešnoj orijentaciji koja se ostvaruje kroz dodelu novčanih sredstava određenim kategorijama stanovništva iz kredita koje će morati da otplaćuju generacije koje dolaze što je generalno gledano svakako loše. Vlada Srbije je dužna da donosi mere u cilju zaštite socijalno ugroženih potrošača i bilo bi nužno da budžet osmišljava i njime upravlja na takav način da u državnoj kasi ima dovoljno novca za pomoć socijalno ugroženim građanima a ne da umesto toga izdvaja jednokratnu pomoć koja neće imati efekta – navodi Bogosavljević.

Izvor: Danas

Prethodni članakSvečana akademija Dani patrijarha Pavla: Koncert Hora RTS-a pod upravom Bojana Suđića
Sledeći članakOglašena četvrta prodaja Fabrike reznog alata

16 KOMENTARA

 1. Prosle godine nam nisu dali nista. Ali prosle godine nije bilo izbora,pa nam pomoc nije trebala. Stari ljudi zaborave.
  Ma nista ne razumeju. A grabe se za neke jadne pakete kad im PIO podeli.

 2. Hvala lepa na pomoci svaka je dobro došla u ova gadna vremena.Radila sam 36 god.i imam penziju 14ooo hiljada .Kad ih dobijem neznam na koju stranu da ih usmerim.Povecanje nije isto meni i onom koji ima mnogo vise..Treba i nas pogledati jer smo mi radili ,a imamo tako malo.Lepi pozdrav i mislim da ce bar neko imati malo razumevanja nekada i za nas.

 3. Šta je, da je ,dobro je…Do sada nam nije niko ništa davao ,osim Tito trinaestu platu. A ovo je svima dobrodošlo pa zvali vi kako hoćete,a niko još nije vratio ni povećanje ni pomoć ,niti se odrekao ,koji sada pljuje a uzima pare.

 4. Ova vlast daje svima( penzionerima, majkama, studentima, mladima,).. Daju nezavisno od izbora. Obećanje pred izbore je bilo 1000 evra za akcije…Ja imam povećanje penzije, nezavisno od izbora. A 2008. nisam primao platu, gde su te pare…Penzija nikakva, opet zbog vlasti posle 2000, što su uplaćivali penziono na minimalac…

  • Kolko godina vi zivite. I koliko vas ima. Kao da ste balzamovani. Ne zelim vam nista lose, ali sve pare odose vama. Treba pomoci i mladima. Nekako.

  • Kako ne vide, o Posmatraču, povećanje cena gasa i struje (više puta u protekloj godini a juče opet), osnovnih životnih namirnica, dažbina itd. Niko nije slep kao onaj koji neće da vidi. I ako vlast nekome daje, to automatski znači da drugome uzima… A meni malo, malo pa kapnu dividende od akcija, evo već 15 godina tako… Otprilike se godišnje nabere kao pomoći ove vlasti, dakle, kap u moru, crva nije bilo 😉

 5. To nije jednokratna novcana pomoc ,vec podmicivanje pred izbore.Oni moraju krvavo da brane ovu vlast !!!
  Niski zatvor 360 soba ,svaka soba po jednoga roba.

 6. Pa sto vam nisu do sada davali nego samo pred izbore postova i penzioneri ako kažete da dugo pamtite i da li znaju kako je porodicama koje gledaju dementne osobe ,budite zahvalni sto ste zovi i da ima ko da vas cuva i gleda jer djaba to sto dobijate ako nema ko da vam donese casu vode pred izbore

 7. Vama je sve trik. Meni Boga mi nije.
  Svaka, I najmanja, paznja mi je vazna. A uz to I svaka pomoc. Dok sam bio mlad nije mi trebalo. Radio sam. Sad sam dugo u penziji, sto znaci da dugo pamtim. I niko nikada nije vise vodio racuna o nama penzionerima od ove vlasti. I zato sam im zahvalan.

  • Kolko godina vi zivite. I koliko vas ima. Kao da ste balzamovani. Ne zelim vam nista lose, ali sve pare odose vama. Treba pomoci i mladima. Nekako.

   • Ubite nas, vidim da vam smetamo. Cak pitate koliko nas je. Sta znaci da smo balzamovani? Sramota I grehota je ovo pisati. Daj Boze da dozivte dub9ku starost.

  • Dabome. I tako vrsno koristite računar, uz dugo pamćenje i penzionerski staž… Svaka čast! A zašto Vam je ondak važna svaka pomoć kad su penzije nikada veće u istoriji a dok ste bili mladi pomoć Vam nije trebala. Meni to zvuči kao nekakva kontradikcija 🤔
   Ali šta znam ja, ja sam odveć mlad, glup i jak😌

   • Tek mi je jutros dosao unuk koji mi pise a ja diktiram. Inace ja nisam glupi penzioner. Ja sam radio na racunaru kad se vi, verovatno, niste ni rodili. Jedino se ne razumem u ove gluposti od mreza. I slabo vidim. Nema tu nikakve kontradikcije. Sve sto sam rekao je istina.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here