Nove preporuke za organizovanje ekskurzija, i dalje ne može da se putuje u inostranstvo

0
450

Ministarstvo prosvete uputilo je školama dopis Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut“, u kojem se navodi da su se zbog poboljšanja epidemiološke situacije stekli uslovi za uspostavljanje redovnih planiranih vannastavnih aktivnosti, uključujući izlete, ekskurzije i nastavu u prirodi.

U “Batutovim“ preporukama piše da su škole pre polaska na putovanje obavezne da prikupe izjave roditelja da deca nemaju, niti su imala znake i simptome infekcije virusom korona u prethodnih sedam dana.

Za putovanja duža od dva dana neophodno je da se dostavi potvrda pedijatra o zdravstvenom stanju deteta.

Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, preporučeno je da svi zaposleni i učenici nose maske tokom putovanja i boravka u zatvorenim prostorijama, kada je prisutan veći broj osoba i kada nije moguće držati distancu.

Odluku o popuštanju određenih epidemioloških mera donosi Krizni štab. Tim za škole će kao i do sada pratiti epidemiološku situaciju i u skladu sa tim donositi odluke. Na osnovu Preporuke koja je upućena školama, ekskurzije se mogu realizovati u Srbiji. Imajući u vidu eidemiološku situaciju u evropskim zemljama, još se nisu stvorili uslovi za realizaciju ekskurzija u inostranstvo, izuzev u Republici Srpskoj, u skladu sa Pravilnikom o organizaciji i ostvarivanju ekskurzija i nastave u prirodi u osnovnoj školi, i Pravilnika o organizaciji i ostvarivanju ekskurzija i nastave u prirodi u srednjoj školi. Škole mogu da planiraju realizaciju putovanja u skladu sa važećim aktima – kažu za “Danas“ u Ministarstvu prosvete.

Podsetimo, do sada je bilo dozvoljeno da đaci putuju samo pod uslovom da se i mesto u kome je škola i destinacija na koju se putuje, nalaze u zelenoj zoni prema broju obolelih od kovida.

Izvor: Danas

Prethodni članakŽivojin iz Brđana pre mesec dana završio sa poslom i od tada mu se gubi svaki trag
Sledeći članakZa podsticaje u poljoprivredi Čačak izdvojio 67 miliona, raspisivanje konkursa početkom aprila

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here