Obeleženo 95 godina postojanja Tehničkog remontnog zavoda u Čačku

0
940
Foto: MNA/Miloš Lukić

ČAČAK – Tehnički remontni zavod (TRZ) u Čačku obeležio je 95 godine postojanja i od osnivanja 30. septembra 1925. godine do danas, ostao je deo Vojske, koji radi na održavanju vojnih sredstava koja se nalaze u operativnoj upotrebi.

Komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović je rekao da je ponosan na sve oficire, podoficire, vojne službenike i vojne nameštenike, koji pameću i zlatnim rukama modernizuju borbena sredstva i borbene sisteme Vojske Srbije.

Direktor TRZ “Čačak” pukovnik dr Vojkan Radonjić, rekao je da su pripadnici zavoda nastavili sa realizacijom održavanja sredstava i zauzeli značajno mesto u modernizaciji složenih tehničkih sredstava Kopnene vojske, koji se trenutno realizuje u Vojsci Srbije, navodi se u saopštenju.

Zavod je nosilac zadatka modernizacije: tenka M84AS1, borbenog vozila pešadije M80AB1, lansera raketa samohodnih višecevnih digitalizovanih LRSVD 128mm M17 ‘Oganj’, protiv-avionskog sistema ‘PASARS’, sistema UPARS, pokretnih telekomunikacionih sistema i drugih – naglasio je Radonjić.

Dan TRZ “Čačak” obeležava se 30. septembra u spomen na dan kada je 1925. godine, Državni savet Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca dao saglasnost na odluku o ustupanju opštinskog zemljišta za podizanje inžinjerijsko-tehničkog zavoda u Čačku, čime su se stekli uslovi za formiranje zavoda.

Za potrebe tadašnje vojske izgrađeni su prvi objekti TRZ: hala inženjerije, mašinske obrade, kovačnice, centralni magicin, stolarnica i bravarnica i današnja artiljerija.

Izvor: MNA

Prethodni članakNosiocu Partizanske spomenice iz Donje Gorevnice uručeno odlikovanje Vladimira Putina
Sledeći članakDemokratska bitka za skoro pa ništa

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here