Od petka u Srbiji kovid sertifikati koje priznaje EU, evo u čemu se razlikuju od dosadašnjih

1
998

Građani Srbije će od petka ujutru na portalu e-Uprave moći da preuzmu digitalne zelene sertifikate koji su kompatibilni sa pravilima Evropske unije, izjavio je direktor Kancelarije za e-Upravu Mihailo Jovanović.

On je za RTS rekao je da je jučerašnja odluka Evropske komisije o priznavanju kovid potvrda iz Srbije stupila na snagu i da je potrebno 48 sati da se prilagode tehnički sistemi Evropske unije.

Što praktično znači da od petka ujutru očekujem novu elektronsku uslugu na portalu Elektronske uprave koja će podrazumevati izdavanje digitalnih zelenih sertifikata koji će biti EU kompatibilni – kazao je Jovanović.

Naveo je da se novi sertifikati razlikuju od onih koji su dosad bili izdavani.

Imaju poseban ku-ar kod, poseban izgled, a za svaku vakcinu i test izdaje se posebna potvrda i poseban papir – naglasio je Mihailo Jovanović.

Naglasio je da će sve vakcine koje se daju u Srbiji biti uključene u sertifikat.

Evropska agencija za lekove ima svoje preporuke, zemlje članice EU na različite načine donose odluke i od zemlje do zemlje zavisi koja zemlja priznaje koju vakcinu. U svakom slučaju, svi podaci o svim vakcinama koje se primaju u Srbiji će biti i u tom EU sertifikatu – objasnio je Jovanović.

Naveo je da će građani Srbije sa novim sertifikatom moći da uđu u sve zatvorene prostore u zemljama EU za koje je potreban sertifikat, ali i u 22 zemlje van EU koje su pristupile tom sistemu.

Jovanović je objasnio da građani i dalje mogu da koriste domaće potvrde, a da će novi sertifikat biti potreban onima koji putuju u države članice Evropske unije, a najavio je i da će biti uvedene dve nove mobilne aplikacije.

Jedna, specifična za očitavanje evropskih sertifikata. Svako od nas će moći da ih očita, ali tu aplikaciju će koristiti i inspektori i Uprava granične policije kada neko iz EU želi da dođe u našu zemlju, jer imamo potpunu kompatibilnost svih sistema. Takođe, postojaće i druga aplikacija gde će naši građani moći svoje evropske zelene sertifikate da očitaju i čuvaju u toj aplikaciji, kao neka vrsta e-novčanika – naglasio je Jovanović.

Dodao je da će od sledeće nedelje i novi sertifikati biti dostupni za izdavanje u poštama širom zemlje.

Govoreći o vakcinaciji, Mihailo Jovanović je rekao da je uvođenjem kovid propusnica znatno povećan broj prvih vakcina, za oko 70 odsto.

Trenutno je u Srbiji vakcinisano oko 56,7 posto punoletnih građana Srbije. Ono što je interesantno da je najviše onih u starosnoj grupi od 31 do 45 godina, što pokazuje da su konačno i mlađi građani krenuli da se vakcinišu, što je dobar put ka sticanju kolektivnog imuniteta – kazao je Jovanović.

Istakao je da u pojedinim lokalnim samoupravama ima pomaka u vakcinaciji.

Imamo gradove i opštine kao što su Preševo, gde je 76 posto, Priboj 67, Mali Zvornik 64, Kladovo 63 i Beograd 61 posto punoletnih građana već vakcinisano. Nažalost, imamo i one koji su ispod 33 posto, to su Tutin, Lajkovac, Mionica, Novi Pazar, Ub i Ljig – rekao je Mihailo Jovanović.

Izvor: RTS

Prethodni članakSve manji procenat novozaraženih u Čačku i Moravičkom okrugu
Sledeći članakDr Sretenović: Kovid propusnice daju rezultat, u bolnici se lakše diše

1 KOMENTAR

  1. Interesuje me dete od 15 godina prelezalo koronu i da bi putovalo sada za praznike u nemackoj da li je potrebno izvaditi o prelezanoj koroni i koki test bi trebao uraditi.roditelji su vakcinisani.dete ne.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here