OŠ “Sveti Sava“ dobila vrednu donaciju od UNICEF-a

0
589

ČAČAK – Osnovna škola “Sveti Sava“ u Čačku dobila je danas od UNICEF-a komplet nastavnih sredstava za realizaciju nastave STEM predmeta (Science, Technology, Engineering and Math) i razvoj školskih projekata iz oblasti kvaliteta vazduha i zaštite životne sredine.

Ova čačanska škola jedna je od 46 u Srbiji kojoj su uručeni kompleti u okviru projekta “Škole za bolji kvalitet vazduha“ koji sprovodi UNICEF u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (MNPTR) i uz finansijsku podršku Vlade Norveške.

Kompleti su pažljivo kreirani na osnovu prethodne ankete u kojoj su učestvovali nastavnici i učenici iz svih 46 škola. Svaki komplet sadrži edukativnu meteorološku stanicu i komplet za detekciju zagađenja zemljišta, dok su ostala nastavna sredstva prilagođena pojedinačnim potrebama škola. Uz pomoć ovih edukativnih kompleta, interdisciplinarnih kurseva kreiranih za učenike, i uz podršku nastavnicima kroz obuke i mentorski rad, svaka škola će osmisliti i realizovati po pet projekata na temu zagađenja vazduha oslanjajući se na zvanične programe nastave iz matematike, fizike, hemije, biologije, geografije i informatike i računarstva. U realizaciju projekata će biti uključeno oko 9.000 učenika osnovnih i srednjih škola u 15 lokalnih samouprava širom Srbije.

UNICEF i Kraljevina Norveška, u partnerstvu sa MNPTR i u saradnji sa lokalnim zajednicama, rade na podizanju svesti dece i mladih školskog uzrasta, njihovih roditelja i nastavnika o nivoima zagađenja vazduha i njegovim štetnim uticajima na zdravlje i dobrobit ljudi, a kroz STEM obrazovanje promovisaće se značaj praćenja kvaliteta vazduha i neformalno obrazovanje. Uz pomoć edukativnih kompleta koje smo obezbedili školama, nastavnici, deca i mladi biće u prilici da tokom praktične nastave na kreativan i zabavan način – kroz istraživanje, izvođenje eksperimenta i međusobnu saradnju – nauče kako dolazi do zagađenja životne sredine i koje su posledice, kao i da osmišljavaju rešenja za smanjivanje i sprečavanje zagađenja – izjavila je zamenica direktorke UNICEF-a u Srbiji Josi Ečeveri Burkhard.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) procenila je da je zagađenje vazduha u 2016. prouzrokovalo više od 550.000 preranih smrti u regionu Evrope, od čega je više od 6.000 slučajeva pripisano zagađenju vazduha u Srbiji.

Prethodni članakPorodica Nadežde Petrović kroz 19. vek
Sledeći članakDeo teritorije Čačka i Dragačeva u sredu šest sati bez struje

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here