Ovo čeka cela Evropa: Prva dugoročna prognoza za zimu

0
2003

Meteorološki servis Severe Weather Europe (SWE) objavio je prvu dugoročnu prognozu za zimu. Imajući u vidu probleme koji se širom Evrope očekuju sa grejanjem i gasom, ovo je verovatno najiščekivanija prognoza godine.

Fokusirali su se na model ECMWF iz Evrope.

Ove prognoze daju prosečnu sliku tokom tri meteorološka zimska meseca (decembar-januar-februar) i pokazuju opšte prevladavajuće vremenske prilike. Čak i da su modeli 100 odsto tačni, to ne znači da bi ovakvi vremenski uslovi trajali tri meseca zaredom. Samo sugeriše kako bi vremenski obrasci mogli da izgledaju većinu vremena – napominju iz SWE.

ECMWF model se često smatra jednim od najpouzdanijih prognostičkih modela. Ali nijedna dugoročna/sezonska prognoza ne može se nazvati pouzdanom budući da gledamo samo trendove i kako bi se vremenski obrasci mogli razvijati tokom dužeg razdoblja, napominje SWE.

Prema ovom modelu, u Evropi se očekuju prosečne temperature vazduha na zapadu, uz uticaj obližnjeg područja niskog pritisak. Toplije anomalije predviđaju se nad delovima srednje Evrope, dižući se prema severoistoku.

Što se tiče padavina, Evropa bi trebalo da ima uglavnom prosečnu količinu padavina za zimu, s nekim sušnijim područjima na severoistoku. Više padavina predviđa se nad Sredozemljem.

Što se tiče prognoze za snežne padavine, nad Evropom se beleže prvenstveno ispodprosečne količine snega. Slika ispod prikazuje prosečnu visinu snega za februar, koja je poslednji zimski mesec. Vidi se da uprkos negativnim anomalijama nad kontinentom još uvek ima malo snežnog pokrivača. Dakle, čak i ako prognoza predviđa manje snega, to ne znači da ga neće biti.

Sažetak prognoze za Evropu

Severe Weather Europe je objavio sažetak prognoza za Evropu. Očekuje se da će Evropa imati više temperature od proseka u većem delu severnog i severoistočnog dela kontinenta, kao i u delu centralne Evrope. S druge strane, prosečne temperature očekuju se nad zapadnim predelima.

To sugeriše da može biti razdoblja s više hladnih frontova i hladnijih dana na zapadu kontinenta.

U centralnoj i zapadnoj Evropi očekuje se većinom prosečna količina padavina. Više padavina očekuje se nad južnim delovima kontinenta. Prognoza snežnih padavina pokazuje manje snega nad Evropom, što nije u potpunosti u skladu s prognozama padavina i temperatura, zaključuju meteorolozi SWE-a.

Izvor: Nova.rs

Prethodni članakU Čačku tokom vikenda iz saobraćaja isključeno 57 vozača
Sledeći članakRezultati i tabele nižih liga: Sloboda ubedljiva, prva pobeda Keja

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here