Ovo su pravila za obolele od kovida i kontakte: Ko mora u karantin, a ko može da prekine izolaciju?

0
1778
Foto_ REUTERS/Gonzalo Fuentes

Petocifreni brojevi svakodnevno novozaraženih, uz redove ispred kovid ambulanti, stvaraju utisak da je cela Srbija ili obolela od kovida ili da je bar bila u kontaktu sa nekim za koga se ubrzo ispostavilo da je pozitivan.

Kakva su trenutna pravila, za koga je obavezna samoizaolacija, kako se ona može prekinuti a ko je izuzet od ove mere, propisano je u nekoliko dokumenta, koja su menjana od početka godine.

I dok je većina građana zapamtila vest da je karantin za bliske kontakte zaraženih smanjen sa 14 na deset dana, ispod radara je prošlo objašnjenje ko je sve izuzet od obavezne izolacije.

Kako prenosi list “Danas“, po novim pravilima osoba koja je preležala kovid 19 u poslednjih šest meseci, zatim ona koja je primili dve odnosno tri doze vakcine (tako da od poslednje doze nije prošlo više od 210 dana), kao i građani koji imaju pozitivan rezultata na anitetla ne stariji od 90 dana ne moraju u obavezan karantin nakon bliskog kontakta sa obolelim.

Ostali moraju i to tako što u karantinu umesto ranije određenih 14 provode deset dana. Pri tome karantin se može prekinuti 7. dana ako osoba dostavi rezultate negativnog testa, urađenog o sosptvenom troški i to najranije šestog dana od početka karantina.

Cena PCR testa koji se jedino može uraditi u državnim ustanovama je 9.000 dinara.

Iako ne moraju u karantin, preporuka lekara jeste da bliski kontakti obolelog, pogotovu ako se radi o članovima porodice ili kolegama sa posla koji dele isti prostor, pažljivo prate svoje simptome.

Omirkon soj je zarazniji od svih prethodnih i širi se i među vakcinisanima. Vakcinacija međutim, pogotovu sa tri doze, gotovo osigurava da će bolest, ako do nje dođe, proći sa blažim simptomima.

Pravila koja se odnose na karantin bliskih kontakata deo su Stručnо-mеtоdоlоšкоg uputstvа zа sprеčаvаnjе unоšеnjа i коntrоlu širеnjа kovid 19 u Rеpublici Srbiјi, koji je promenjen početkom ove godine.

Ove promene usledile su nakon što je sličan potez donet u drugim državama.

Tako je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti promenio pravila o izolaciji i za obolele i za njihove kontakte krajem prošle godine, zbog ogromnog broja zaraženih omikron sojem, među kojima dobar deo ima blage ili nikakve simptome.

Kontakti obolelih, koji su ili primili dve doze vakcine u poslednjih šest meseci ili koji su dobili buster dozu, ne moraju u obavezan karantin. Oni koji nisu vakcinisani ili koji su primili poslednju dozu vakcine pre šest meseci moraju u izolaciju od pet dana a ako to ne mogu, onda treba da nose masku deset dana.

Na kraju građani koji imaju pozitivan PCR test, ali ne i simptome kovida 19 treba da ostanu u izolaciji pet dana. Isto toliko u izolaciji ostaju i osobe sa blagim simptomima odnosno oni kojima se u ovom periodu simptomi povuku.

U Srbiji pak osobe sa pozitivnim PCR testom, ali bez simptoma kovida 19, ostaju u izolaciji od 14 dana, što je predviđeno Uredbom o sprečavanju širenja kovida 19.

Izvor: Danas

Prethodni članakOsnovni sud u Čačku presudio: Za kilogram ukradene pršute mora da plati 100.000 dinara
Sledeći članakNovi Sad zvanično Evropska prestonica kulture, premijerka Ana Brnabić pomenula i Čačak

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here