Parezanović: Svega dva odsto učenika u Moravičkom okrugu opredelilo se za onlajn nastavu

0
761
Slađana Parezanović, načelnica Školske uprave Čačak

ČAČAK – Gotovo u svakoj školi na području Moravičkog okruga, oko dva odsto učenika, od 1. septembra pratiće nastavu na daljinu, izjavila je agenciji MNA rukovodilac Školske uprave Slađana Parezanović.

Reč je o deci koja imaju određene hronične bolesti ili druge poteškoće.

Ove godine u prvi razred na području okruga kreće oko 1.600 dece, što je znatno manje nego prethodnih godine.

Parezanović je objasnila da od utorka, kada počinje nova školska godina, odeljenja će biti podeljena u dve grupe, sa najviše 15 učenika.

Nakon jučerašnjeg sastanka u Ministarstvu prosvete sa predstavnika sindikata, obrazovnim ustanovama je upućen zahtev da preurede svoje rasporede pošto će učenici od petog do osmog razreda u škole dolaziti svaku drugi dan.

Jedan dan će nastavu u školi pohađati jedna grupa, a druga grupa sledećeg dana. Kada đaci ne dolaze u školu onda će učiti na daljinu. Učenici prvog ciklusa, odnosno od prvog do četvrtog razreda, u školu će dolaziti svakoga dana. Raspored je napravljen tako da oni najmlađi počinje ujutru u 07:30, a oni malo stariji, treći i četvrti razred, ili već u zavisnosti od škole do škole, sa nastavom će krenuti oko 11:00 sati – rekla je Parezanović.

Prema njenim rečima, kompletna nastava bi trebalo da bude završena u ranim popodnevnim sati, oko 14:00 ili 15:00 sati.

Kada je reč o srednjim školama, za sada nije bilo promena.

Učenici će biti podeljeni u dve grupe i smenjivaće se na svakih sedam dana. Jedni će dolaziti u škole, dok će drugi učiti na daljinu. Sve to vreme bi trebalo da dobijaju podršku svojih nastavnika, i onih dana kad su kod kuće i kad imaju učenje na daljinu putem RTS kanala – istakla je ona.

Postoji mogućnost da se nastava u nekim školama odvija i tokom popodneva, ali to sve zavisi od prostornih kapaciteta, broja odeljenja i učenika.

Neke škole će morati do kasnih poslepodnevnih sati da organizuju nastavu. Imamo dosta škola koje imaju odeljenja sa manje od 15 učenika i te škole će nastavu moći da realizuju onako kako su realizovali i u prethodnoj školskoj godini bez ikakvih problema. Časovi u svim školama će biti 30 minuta – naglasila je Parezanović.

Ona je rekla da će lokalne samouprave na području Moravičkog okruga obezbediti neophodni zaštitni i dezinfekcioni materijal.

Na prekjučerašnjem sastanku u Čačku, direktori škola su izrazili potrebe za zaštitnim maskama, rukavicama, kao i za bezkontaktnim toplomerima. Škole imaju neophodna sredstva da krenu sa radom. I u Lučanima, Gornjem Milanovcu i Ivanjici lokalne samouprave će obezbediti sve što je neophodno – zaključila je Parezanović.

Izvor: MNA

Prethodni članakU nedelju moto kros trka na Jeljenu, bez prisustva publike
Sledeći članakRivali Borca u ABA ligi nastavljaju da se pojačavaju

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here