Pavle Petrović: Vlada bi trebalo da odustane od mere 100+100 evra za mlade i da se pripremi za krizu

5
649

Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović izjavio je da bi Vlada trebalo da odustane od mere 100+100 evra za mlade kako bi se pripremila za “nastupajuću ekonomsku krizu“.

On kaže da bi nova potrošnja isključivo trebalo da ide u pravcu saniranja energetskih potreba i javnih investicija.

Treba odustati od bilo kakvog novca iz helikoptera. Pomoć od 100+100 evra za mlade je višestruki promašaj. Mi nemamo taj novac, treba da ga pozajmljujemo, a novac nam treba za nastupajuću krizu. Ako bi se ovako nastavilo – to bi bilo dolivanje ulja na vatru. Cela poenta je da bi sada trebalo značano da se napravi zaokret u fiskalnoj politici, da se politika „širokog deljenja“ poput blizu dve milijarde evra datih stanovništvu, što nije bilo opravdano – stavi u stranu i tek tada bismo imali ozbiljne šanse – izjavio je Petrović, odgovarajući na pitanje da li Srbija spremno dočekuje novu krizu.

Srbija, kaže Pavle Petrović, novu krizu ne dočekuje tako spremno kao što je dočekala ekonomsku krizu izazvanu pandemijom kovida-19.

Kada je nastupila pandemija, budžet je bio relativno ujednačen – nije bilo deficita, javni dug je bio relativno nizak, na nivou od 52 odsto BDP, ali je zbog mera preduzetih tokom pandemijske krize potrošeno više sredstava nego što je bilo neophodno. Da bi se pariralo krizi, utrošeno je pet milijardi evra, a prema analizama Fiskalnog saveta, moglo je da se potroši upola manje, ili bar dve milijarde evra manje – kaže Pavle Petrović.

Te dve milijarde sada bi, ističe, dobro došle kada se čeka nova kriza.

Ova nova kriza predstavlja energetsku krizu, a to udara i na naša javna preduzeća – “Srbijagas“, a naročito EPS, koja su ostala nereformisana – ističe Petrović.

Na pitanje hoće li Srbija moći da izdrži nove cene gasa koje su značajno porasle – na preko 3.500 dolara po kubnom metru, Petrović odgovara da će biti veliki izazov vratiti se na period kada smo imali nisku cenu gasa.

Do marta meseca “Srbijagas“ je sa ovom cenom koju imamo sa Rusima, ali i dodatnim skupljim uvozom, već iz budžeta uzeo 400 do 500 miliona evra. To je ta razlika u ceni kada se kupuje spolja i cene koju plaćaju građani, i koja je niža. EPS je, s druge strane, uvezao struju u vrednosti od oko 500 miliona evra. Za sada to nije budžetski trošak, ali je to pokrivano tako što je EPS podigao kredit od 300 miliona evra. I potpuno je neizvesno kako će nereformisano preduzeće taj kredit vratiti. Vrlo verovatno je da će on doći budžetu na naplatu – ukazao je Pavle Petrović.

Predsednik Fiskalnog saveta ukazuje da je javni dug podignut zbog pandemijske krize na 57 odsto BDP.

To je pravi podatak, ne znam zašto ministar finansija izlazi sa udelom javnog duga od 51 odsto BDP što se odnosi na dug Republike. Stvarni javni dug je 57 odsto BDP i još bi mogao da se povećava s krizom, što bi postalo opasno – trebalo bi da se smanjuje. Ono što je delimično dobra vest je da bi se trenutno u budžetu, ako isključimo krizu, deficit mogao držati pod kontrolom na relativnom niskom nivou – navodi Petrović.

Izvor: N1

Prethodni članakTestiranje novog formata Kembridžovih ispita za decu u školi stranih jezika “Blackbird“
Sledeći članakNa izgradnji trase “Moravskog koridora“ od Preljine do Adrana angažovano 850 radnika

5 KOMENTARA

 1. Slušam ove profesore,analitičare,kritičare,teoretičare,takozvane“poznavoce sitacije“zadnjih 30 godina.
  Čisti prodavci magle jer nemaju šta drugo pamatnije i korisnije da rade.Situirani su svi oni dobro pa čak i previše dobro.
  Ali zato dobro znaju ko čega treba da se odrekne.
  Kao prvo živi se i ima puno više nego pre deset ili pet godina.Ne vidim da nešto više ima madjarska,hrvatska,bugarska,slovačka ili slovenačka porodica.
  Trebalo bi mladim intelektualnim avangardama obezbediti radna mesta i ostaviti budućnost njima.
  A ne prvo pa ne dati mladima.
  A oterati ove sa početka teksta jer svi oni imaju i te kako dobru poziciju,imovinu,lep život i u mesec ili dva daju saopštenje tek toliko da nešto rade.
  To zove“zavrzivanje“,možda bi trebalo da imate ovo radno mesto.Savetnik zavrzator,

 2. Za tebe nema krize sta se sekiras.Em si u penziji ,em radis-kakav fiskalni savet kakve trice i kucine kada vam sve diktira MMF.Jos imate i nekog savetnika prekrstih se kada videh da ste i to radno mesto izmislili.Kakva Drzava takav i fiskalni savet.Pametnije bi bilo da se g-din pozabavi rasponom penzija neko 100 eura,neko 800 i vise.A g-dine Pavle Petrovicu?

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here