“Pčelica“ se sa Sajma knjiga vratila sa značajnim priznanjima

1
176

ČAČAK – Posle dve godine bez susreta održan je 65. Međunarodni beogradski sajam knjiga. Organizatori kažu da je posećenost bila izuzetna, a izdavači se, iako umorni, vraćaju sa Sajma puni pozitivnih utisaka.

Za Izdavačku kuću “Pčelica“ je ovaj Sajam bio izuzetno uspešan, budući da se tim “Pčelice“ u Čačak vratio sa tri značajne nagrade. Sajamsku Nagradu Dečja knjiga godine “Pčelica“ je dobila za ediciju romansiranih ilustrovanih biografija “Znamenite Srpkinje iz pera književnica za decu“. Ista edicija, koju je u celosti ilustrovao Igor Krstić, nagrađena je kao najbolja dečja edicija od strane Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije. Pomenuto udruženje nagradilo je i ilustratora Tihomira Čelanovića za najbolju ilustraciju dečje knjige, a za izdanje “Priča o jednoj neposlušnoj nozi“, autora Dušana Radovića, koju je “Pčelica“ objavila povodom stogodišnjice od rođenja našeg znamenitog književnika.

Na štandu “Pčelice“ je svih dana Sajma bilo kao u košnici. Susreti sa autorima koji su potpisivali svoja izdanja nizali su se jedan za drugim, a mali i veliki čitaoci bili su oduševljeni što mogu da se upoznaju sa svojim omiljenim piscima. Posebnu radost kod najmlađih izazvalo je prisustvo njihovog omiljenog junaka, psa Arčija, koji je uživao u nežnosti i pažnji mališana koji su u redu čekali da ga pomaze i fotografišu se sa njim.

Svim pozitivnim utiscima sa Sajma, koji po zvaničnoj statistici beleži izuzetnu posećenost, “Pčelica“ pridružuje i veoma uspešno predstavljanje na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu, najvećoj i najznačajnijoj manifestaciji ove vrste u svetu. Predstavnicima “Pčelice“ tom prilikom uručeno je značajno priznanje White Ravens, koju dodeljuje Internacionalna biblioteka za decu i mlade iz Minhena, a za roman Gorana Markovića “Boje drugarstva“.

Sajamsko predstavljanje “Pčelice“ bilo je u znaku poziva na čitanje i druženja sa knjigom, a susret sa najmlađim čitaocima, koji su sa oduševljenjem razgledali nove naslove i sa radošću se prisećali pročitanih knjiga, uverila nas je da su “knjige zgodne i mudrošću plodne“ ipak i zaista neophodne.

PR TEKST

Prethodni članak“Čačak je naš“ od lokalne vlasti traži podelu energetskih vaučera za najugroženije porodice u gradu
Sledeći članakRaspisan konkurs za obuku kontrolora letenja, traže se četiri kandidata za aerodrom “Morava“

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here