Pet stvari kojima se treba naoružati u trudnoći

0
566

Trudnoća je posebno i za mnoge žene divno doba u životu. Međutim, postoje izvesne tegobe i poteškoće koje drugo stanje donosi. Zbog toga je za svaku trudnicu važno da se dobro pripremi i učini sebi ovih devet meseci što udobnijim.

Foto: Pexels

Šta je potrebno budućim mamama, kako mogu pojednostaviti i olakšati svoje trudničke dane dok radosno iščekuju prinovu? Pročitajte.

Komotna odeća i obuća

Neverovatno je koliko odeća može uticati na osećaj opuštenosti i udobnosti kada ste u drugom stanju. Mnoge žene s vremena na vreme znaju da obuku i nešto neudobno samo ako im lepo stoji. Međutim, u trudnoći nema trpljenja, jer vas neudobna odeća samo može izbaciti iz takta i potpuno iznervirati.

Naoružajte se širokim krojevima, mekanim prirodnim materijalima i obućom mekanom i barem za broj većom. Obezbedite udobne ženske pidžame i spavaćice, pamučni donji veš i zapravo, nosite samo onu odeću koja vam zaista prija.

Što se obuće tiče, možda ćete malo teže naći neke modernije, a ujedno i udobne za noge koje se pomalo uvećaju u toku drugog stanja, ali nemojte žaliti da kupite ni te što su malo neugledne. Najbitnije je da vas u svakom trenutku ništa ne steže i ne žulja.

Dobra kozmetika – pola zdravlja

Verovali ili ne, ali sitnica kao što je kozmetika koju koristite u toku drugog stanja uopšte nije zanemarljiva. Možda imate kupku ili šampon divnog mirisa kokosa i vanile koje obožavate, ali vam sada vam izazivaju mučninu? Vrlo je verovatno da će se slično dogoditi sa kremom za lice ili da u ekstremnim slučajevima dobijete osip od mleka za telo.

Situacija je upravo takva, jer se vaše telo menja, čulo mirisa je pojačano, koža reaguje na različite supstance, a želudac se buni i na najmanje nadražaje. Zato se na vreme obskrbite blagom i prirodnom kozmetikom koja nema jake mirise, neguje i ne izaziva alergije.

Vrlo važna stavka iz domena kozmetike za trudnice jeste dobra krema protiv strija. Preko 80% žena u drugom stanju podložno je stvaranju strija. Roze linije se ne pojavljuju samo na stomaku, kao što možda logika nalaže, jer on najviše raste i koža se tu najviše rasteže. Zapravo strije se mogu javiti i na grudima, leđima, butinama i zadnjici pa i rukama. Pored rasta bebe i stomaka, i vi ćete dobiti na kilaži, ali i višak vode se zadržava u organizmu, a sve to utiče na rastezanje kože.

Postoji rešenje, krema uspešno smanjuje strije. Uvek birajte onu na prirodnoj bazi, bez štetnih sastojaka i koja ima dobre recenzije! Mažite je stalno, jer pola uspeha jeste u dejstvu kreme, ali i u tome da budete uporni.

Foto: Pexels

Trudnički zen – taktika za mirnu trudnoću

Ne morate da se okružite mirisnim štapićima i meditirate ceo dan, ali je svakako važno da imate barem 10 minuta dnevno samo za sebe. Zbog oscilacija u nivou hormona doživljavaćete česte promene raspoloženja tokom trudnoće. U jednom trenutku plačete zbog dečje pesmice jer vas je pdosetila na vaše detinjstvo, u sledećem se smejete grohotom nekoj banalnosti ili vičete na vašeg partnera.

Zato je važno da barem 10 minuta u toku dana dišete duboko i saberete svoje misli i osećanja. Možete čak i da se posvetite blagom vežbanju uz omiljenu muziku ako vas to oslobađa napetosti. Šta god da je vaš ventil, 10 minuta najmanje i to svaki dan za srećnu trudnicu (i za vašu okolinu).

Spiskovi, planeri, post it poruke – sve je od pomoći

Usled delovanja hormona, mozak trudne žene jednostavno radi drugačije. Desiće se da zaboravite čak i šta ste počeli da pričate, a kamoli šta vam treba iz prodavnice, a da ne spominemo neke važnije stvari poput pregleda, zakazanih ultrazvukova, važnih datuma itd. Zato zapisujte i više puta, pa stavite na više vidljivih mesta da biste se podsetili i imali barem neku kontrolu nad svojim trudničkim mozgom. Međutim, to će sve takođe proći malo nakon porođaja. Dakle, bez brige, i opremite se planerima, spiskovima i mini podsetnicima.

Foto: Pexels

Kada otkrijete šta vam prija – ne puštajte

Pošto trudnicama malo šta prija jer im neka hrana smeta, mirisi pogotovo, položaji za spavanje skoro da i ne postoje, prag tolerancije je ravan nuli – kada nađete ono što vam prija toga se i držite do daljnjeg. Prija vam kisela hrana poput kratavčića ili turšije – odlično, uzimajte male količine više puta dnevno. Sladoled u decembru? Zašto da ne, ali bez preterivanja zbog gojenja, jer sladoled sadrži visoke količine šećera. Možete čak popiti i šoljicu kafe ako vam prija pa i pojesti nešto slanije, ali uvek budite umereni, jer ipak nisu dobri u prekomernim količinama ni za vas ni za bebu.

Poenta je da se razmazite, jer u moru stvari koje vas muče i smetaju u toku trudnoće ako nađete nešto što vam prija, to treba i da dozvolite sebi. Naravno, ukoliko nema štetne uticaje na vaše zdravlje ili razvoj mališana. Možda će vaš izbor biti neka hrana, ali može biti i vreme sa partnerom, dobra masaža, vežbanje, boravak na nekom mestu koje volite.

Trudnoća naravno ima mnogo dobrih strana i uživanja. Ništa nije tako čudesno kao kad prvi put osetite pokrete svoje bebe u stomaku ili kada počnete da prepoznajete periode kada spava. Znaćete kada u stomaku pleše i uživa. Raznežićete se dok kupujete prve male bodiće, igračku ili peškir za to maleno živo biće koje ćete uskoro dočekati i držati u svojim rukama.

Trudnoća je definitivno najlepše, ali i najstresnije vreme za ženu i zato nije naodmet imati ovakav spisak saveta koji mogu malo olakšati situaciju.

Prethodni članakZaboravljeni košarkaši Čačka: Stojan Kačar
Sledeći članakSutra planska isključenja u delu centra grada

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here