Petrović: Ako gas i struja drastično ne poskupe, dug EPS i „Srbijagasa“ sledeće sezone će biti još milijardu evra

6
949

Ako struja i gas ne poskupe u dovoljnoj meri za sledeću grejnu sezonu, to će značiti novu milijardu evra gubitka za energetska preduzeća, a taj dug će na kraju platiti svi građani Srbije, kroz budžet, izjavio je za Euronews Srbija Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta.

On je istakao da je „prirodno i ekonomski opravdano da troškove gasa snose potrošači prema količini koju troše“. Petrović je podsetio da su protekle zime i „Srbijagas“ i EPS ostvarili minus od po 500 miliona evra i napomenuo da bi „srednje rešenje“ sa iznosom poskupljenja koje je najavljeno značilo da bi i u narednoj sezoni mogli imati isti gubitak.

JP „Srbijagas“ obavestilo je kupce da će gas za domaćinstva od idućeg meseca biti skuplja za 9 odsto. Istovremeno je Fiskalni savet izašao sa svojom analizom stanja u energetskim preduzećima, „Srbijagasu“ i „Elektroprivredi Srbije“, u kojoj se pored ostalog ističe da je neophodno mnogo veće poskupljenje energenata da bi ova preduzeća mogla da opstanu – gasa čak 65 do 70 odsto, a struje od 15 do 20 odsto.

Petrović smatra da bi i cena gasa za toplane morala da se poveća za oko 70 odsto, a da analize pokazuju da bi one to morale da prenesu na domaćinstva sa povećanjem računa za grejanje od 10 do 40 odsto u zavisnosti od lokalne samouprave.

Ako se sada cene gasa i struje ne povećaju toliko, onda bismo sledeće grejne sezone imali dodatni gubitak za budžet. To mora da se plati, a pitanje je samo ko će to da plati – da li bi trebalo da plate oni koji stvarno troše ili ćemo svi mi, odnosno stanovništvo kroz poreze. Deo je država već platila, a deo je javni dug EPS-a. Iluzija je da smo tim malim povećanjem cena rešili problem. To vam je kao da gurate problem u budućnost. Naizgled, on nije ovde i ne guši vas, ali gurnut i ignorisan unapred on postaje veći i vratiće se kao veći bumerang – rekao je Petrović.

Na pitanje kako bi se poskupljenje za koje se zalaže Fiskalni savet odrazilo na privredu, a kako na građane, Petrović kaže da, kada su u pitanju domaćinstva, svega nešto više od 10 odsto koristi direktno gas i da to znači da bi oni u osnovi kad tad morali da plate prave troškove tog gasa.

Alternativa je opet da tih 10 odsto potrošača subvencionišu svi građani Srbije kroz plaćanje poreza i nadoknađivanje gubitaka „Srbijagasu“ – ukazao je predsednik Fiskalnog saveta.

Teret bi morali da podnesu i građani koji se greju preko toplana, a Petrović smatra da bi iznosi na njihovim računima naredne sezone trebalo da budu veći od 10 do 40 odsto.

Zbog toga predlažemo da se kategorija energetski zaštićenog kupca proširi i na korisnike centralnog grejanja, tako da se obuhvate svi oni koji nisu u poziciji da izdrže to povećanje cena centralnog grejanja. Za ostale, u osnovi, cena koja je stvarna i tržišna mora da bude plaćena prema potrošnji. Alternativa je plaćanje iz budžeta i odlaganje problema koji bi onda postao još veći – smatra sagovornik Euronews Srbija.

On smatra da bi poskupljenje cenu gasa za industriju približilo cenama u zemljama u Evropi, u koje izvozimo i u kojima je cena već porasla, tako da ne bi trebalo da bude pogoršanje u odnosu na međunarodnu situaciju.

Izvor: Euronews Srbija

Prethodni članakVozio “audi“ bez dozvole i sa 2,59 promila alkohola u krvi, pa izavao udes
Sledeći članakMali heroj Boki iz okoline Čačka imao je pluća kao paučinu, sada konačno normalno diše

6 KOMENTARA

  1. Pa izgleda da mi bez ovih pametnjakovića ne možemo čovek profesor obrazovan ali ima 74.godine g dine Pavle po onom zakonu ste trebali biti u penziji pre 14.god. A po novom pre 9.Dokle će nas elita iz 40 i neke učiti pameti verovatno mi više nemamo mladih i pametnih ljudi svi su u inostranstvu samo su tu sns i sps. I poneki Šešelj.

  2. Ako ne budete svi vi veliki mislioci primali minimalac kao ja bićemo dužni još više milijardi pa kad dobijete 35.000. Vi onda poskupljujte struju i gas 300.posto.samo ne znam kako će te platiti.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here