Plan detaljne regulacije prvi korak do rekonstrukcije Disove rodne kuće, problem prave devet naslednika

9
751
Ruina: Rodna kuća Vladislava Petkovića Disa u Zablaću

ČAČAK – U budžetu grada za 2022. godinu uvršten je iznos od 750.000 dinara za plan detaljne regulacije (PDR) koji je osnova za rekonstrukciju i zaštitu objekta rodne kuće Vladislava Petkovića Disa u Zablaću.

Procedura prebacivanja ovog objekta pod ingerenciju grada veoma je komplikovano, jer na rodnu kuću slavnog zavičajnog pesnika i zemlju na kojem se nalazi pravo polaže devet naslednika, koji, kako nam je rečeno, imaju različite zahteve u vezi sa tim objektom.

Prema rečima pomoćnika gradonačelnika Čačka Miroslava Petkovića, na osnovu PDR-a obezbediće se podaci na osnovu kojih će se utvrditi urbanistički projekat preparcelacije i parcelacije da bi se formirala građevinska parcela.

Tamo ima nekoliko parcela i potrebno je formirati jedinstvenu parcelu. Na parceli koja nije definisana kompletiranim detaljnim regulacionim planom nije moguće graditi nove objekate ili vršiti rekonstrukciju postojećih sve do usvajanja plana. Grad nema osnov da bilo šta radi radi na objektu dok ne usvojimo PDR. To će biti prvi korak u pokušaju konačnog rešavanja rekonstrukcije i zaštite objekta. Krajnje je vreme da to uradimo, ali ne možemo postupati na privatnoj imovini. Nismo mi ni potcenili ni zaboravili Vladislava Petkovića Disa, ali devet naslednika ne mogu da se dogovore oko toga. Ovo će pojednostaviti proceduru i ubrzati konačno rešenje i početak radova – izjavio je za Morava info Miroslav Petković.

Izvor: Morava info

Prethodni članakMarinović: Nikada se nismo predavali, pa nećemo ni ovoga puta
Sledeći članakPočele prijave za turističke vaučere za odmor u Srbiji

9 KOMENTARA

  1. I ispred kuće da se premesti ona bista što je kod zatvora. A Dis da dobije adekvatan spomenik na trgu, ili na šetalištu ako jednog dana sklone one prazne plastenike od kafića.

  2. Ja Nino uopšte ništa ne znam o kući sem ovo što pročitam. Ja samo znam ko je Dis. I drago mi je da će njegova kuća biti popravljena. Ne dajem predloge ni zamerke.

  3. Eh da propada samo Disova kuća. Prošetajmo malo Srbijom pa da vidimo šta sve propada zbog nasledstva i svađa naslednika. Hoće da se poubijaju izmeđe sebe. A đedovina, očevinna, majčevina itd Propada li propada. Sve se pretvorilo u utrine, straćare. Takvi smo mi Srbi. Na nesreću.

  4. Čudo neviđeno. Pa gde su bili ovi „pametni“ komentatori zadnjih 50-60 i više godina? I od kada ova kuća propada? Niko ništa ne preduzima.. Čim počne nešto da se radi odmah zamerke, preporuke, pametovanja, sve sam znalac. Pogotovo Nina pravnik. Kako smo loši majko Božija.

  5. Možete! Od naslednika uzeti pravno zabelezene zahteve oko nasledstva. Zahteve koji su realni isplatiti, za ostale kucu i imovinu proglasiti kao javni interes i tačka. Prestanite više da se igrate mačke i miša. Kuća je urušena, devastirana. O kakvim naslednicima mi pričamo?

    • A šta ćemo ako naslednici ne mogu da se dogovore? Da se razumeš u pravo, a po svoj prilici nisi dogurala dalje od druge godine, znala bi da bez definisanja nečega u Planu detaljne regulacije kao objekat za javne namene, ne možeš ga proglasiti ni javnim interesom, a naročito ne isplaćivati. Brzo bi ti završila sa krivičnom prijavim zbog zloupotrebe službenog položaja kada bi radila na tim poslovima.

  6. Čista budalaština,mogli su da obnove objekat i bez PDR-a!
    Mogu da prave autoput bez dozvole,a ne mogu da renoviraju rodnu kuću najvećeg književnika iz ovog kraja…

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here