Počela 17. “Interakcija“: 15 mladih filmskih stvaralaca snima u Čačku, Užicu i Požegi

0
395

ČAČAK, UŽICE, POŽEGA – Sedamnaesti “Interakcija: studentski filmski kamp (I:SFK)“ počeo je u ponedeljak 8. avgusta, a okupio je petnaest studentata filmskih akademija iz različitih delova sveta, koji će snimiti tri kratka dokumentarna filma u zapadnoj Srbiji, u produkciji i organizaciji Nezavisnog filmskog centra “Filmart“.

Studenti režije, kamere, montaže, dizajna zvuka i produkcije okupili su u Beogradu na uvodnoj radionici u Kulturnom centru Beograda, nakon čega su, podeljeni u tri ekipe, doputovali u Čačak, Užice i Požegu gde će snimati kratke dokumentarce u Čačku, Užicu i Požegi, u okviru prve, sedmodnevne faze I: SFK.

Na konkurs za učešće na 17. kampu Interakcija pristiglo je čak 108 prijava iz 39 zemalja, dok je izabrano 15 učesnika/ca koji dolaze iz Argentine, Velike Britanije, Kube, Meksika, Izraela, Indije, Hong Konga i Srbije, kao i iz različitih filmskih škola: Abraham Escobedo-Salas (Mexico), Jovana Avramović (Srbija), Jovan Dopuđ (Srbija), Candelaria Gutierez (Argentina/ Švedska), Guillermina Gala Chiariglione (Argentina), Ariele Granof (Izrael), Siddhant Sarin (Indija), Violena Ampudia (Kuba), Luis Armando Sosa Gi (Meksiko), Matt Part (UK), Sudarshan Sawant (Indija), Ognjen Vidaković (Srbija), Anđela Lazić (Srbija), Simona Đukanović (Srbija) i Katniss Tung Cheng (Hong Kong).

Produkcija kratkih dokumentarnih filmova u okviru Interakcija kampa je prilika da učesnici međusobno razmene iskustva i unaprede znanje. Produkcija filmova se odvija pod mentorstvom izrealskog reditelja Efima Graboja. Podšku studentima filmskih akademija u svim fazama pretprodukcije i produkcije pruža tim Interakcija kampa, pre svega, izvršni producent – Predrag Živković (KinoKult Čačak), lokalni koordinatori produkcije (Nikolina Milić, Jovana Jevremović, Filip Stokić) kao i članovi lokalnog saveta Interakcije (Jasminka Đurić Lalović, Dušan Darijević, Zoran Filipović) u sva tri grada (Čačak, Požega, Užice) – navode organizatori.

Po završetku snimanja, sve tri ekipe kampa će se okupiti 17. avgusta u Požegi, gde će do 22. avgusta montirati filmove, tj. raditi i na postprodukciji slike i zvuka. Tokom druge faze kampa, u Požegi će boraviti i 26 mladih filmskih profesionalaca iz celog sveta – učesnika Interakcija: radionice dokumentarnog filma (I:RDF), čiji su predavači i tutori afirmisani dokumentaristi Rada Šešić, Vladimir Perović i Marko Grba Singh. Istovremeno, učesnici kampa i radionice, zajedno sa lokalnom publikom, imaće priliku od 17. do 24. avgusta da, u okviru novopokrenutog Interakcija: festivala kratkog dokumentarnog filma, pogledaju najuzbudljivija ostvarenja iz oblasti kratkog dokumentarnog filma koja su nastala u prethodne dve godine.

Premijera filmova snimljenih tokom ovogodišnjeg kampa biće održana 23. avgusta u požeškom bioskopu, kada će biti proglašene i nagrade festivala Interakcija. Dan kasnije, 24. avgusta, filmovi će biti prikazani u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Interakcija kamp okupio je tokom šesnaestogodišnje realizacije više od 260 učesnika iz više od 60 zemalja, studenata više od sto filmskih akademija. Snimljena su 53 dokumentarna filma, a osvojeno je više od 20 nagrada na filmskim festivalima širom sveta.

NFC “Filmart“ organizuje 17. Interakcija: Studentski filmski kamp u partnerstvu sa KinoKultom Čačak, Poslovnim klubom zapadne Srbije, Beldocs festivalom, a uz podršku švajcarske vlade, u okviru projekta “Kultura za demokratiju” koji sporovodi Hartefakt fond, te Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, Cinnamon Films, Opštine Požega i drugih partnera i sponzora.

Prethodni članakTiodorović: Moguće da maske ponovo budu obavezne, odluka o školama za sedam dana
Sledeći članakJedan kovid pacijent primljen na odeljenje bolnice, sve više novozaraženih

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here