Počinje nacionalna studija o efektima vakcina protiv korone, 1.000 ispitanika iz 14 gradova među kojima nema Čačka

0
370

Uskoro počinje velika nacionalna studija praćenja efekata imunizacije protiv kovida. Profesorka Medicinskog fakulteta Ljiljana Marković Denić rekla je da je slučajnim izborom odabrano 1.000 ispitanika iz 14 gradova Srbije, a ispitivaće se i celularni imunitet.

Ona je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakla da je u pitanju velika nacionalna studija. Ispitanici će biti iz različitih delova Srbije i izabrani su slučajnim izborom.

Objašnjava da se počinje time što se uzima krv kao za običnu analizu, za ispitivanje nivoa antitela, kod 1.000 ispitanika, i radiće se ispitivanje celularnog imuniteta.

Prema njenim rečima, uzorak je slučajan, ispitanici ulaze u studiju po principu dobrovoljnosti, potpisaće saglasnost da žele da učestvuju, kod njih će se pratiti dinamika antitela čitavu godinu u četiri navrata uzimaće se nivo antitela.

Marković Denićeva kaže da je slučajnim izborom odabrano 14 gradova, domova zdravlja u zapadnoj Srbiji (Kraljevo, Kruševac, Šabac) u istočnoj Srbiji (Zaječar, Vranje, Leskovac), nekoliko domova zdravlja u Beogradu i Vojvodini.

Objasnila je kako će to izgledati: kada osoba dođe da primi vakcinu, prvu dozu, pitaće se da li želi da učestvuje u studiji – prvi uzorci uzimaće se u domovima zdravlja, 15 dana posle druge doze u nadležnom zavodu za javno zdravlje, pratiće se posle šest meseci i godinu dana.

Moći ćemo da sagledamo dinamiku imuniteta posle vakcinacije – kaže profesorka.

Dodaje da je studiju odobrila Vlada Srbije, nosilac studije je Medicinski fakultet u Beogradu, učestvuje Institut za primenu nuklearne energije Inep, Batut i domovi zdravlja.

Podvlači da je Srbija ušla u veliku studiju, sprovode je 22 zemlje EU.

Ističe da je veliki broj istraživača na nivou doma zdravlja, na nivou Zavoda za javno zdravlje.

Krv će se centrifugirati i odneti do Inepa, ispitivaće se nivo antitela, tim ispitanicima će izabrani lekari pregledati kartone da vide ima li dodatnih oboljenja.

Ne znamo kakav je imunološki odgovor kod onih koji imaju neka oboljenja i onih koji nemaju. Veliki je iskorak, što se ne radi rutinski, prati se celularni imunitet, a posao je poveren Institutu za imunologiju zajedno sa Inepom. Pratiće se u četiri termina godinu dana, ispitanici će dobiti kartončić kada da dođu, biće podsećani telefonom, moći će da prate lični imunitet godinu dana, ogroman benefit za čitavu populaciju – rekla je Marković Denićeva.

Prve rezultate objavićemo svakako 15 dana posle druge doze vakcine, videćemo kakav je imunološki odgovor, to će biti ključno za dalje donošenje odluka, kada primeniti buster, da li će biti četvrte doze, da li će biti sezonski aplikovana vakcina – kaže ona.

Izvor: RTS

Prethodni članakOd sutra ponovo radi klizalište u Čačku
Sledeći članakU celom Moravičkom okrugu manje od 20 novozaraženih

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here