Podsetnik za vozače: Od utorka obavezne zimske gume

2
331

Agencija za bezbednost saobraćaja podsetila je vozače na zakonsku obavezu da vozila moraju da imaju zimske gume u periodu od 1. novembra do 1. aprila.

U saopštenju se napominje da dubina gazećeg sloja, odnosno šare na gumama mora biti minimum četiri milimetra, ali da se preporučuje da zamene gume i pre nego što do toga dođe.

Pneumatike starije od pet godina potrebno je detaljno kontrolisati jednom godišnje, dok se pneumatici koji imaju oznaku „M+S“ smatraju zimskim pneumaticima i mogu se koristiti u navedenom periodu.

Razlika između letnjih i zimskih pneumatika je značajna zbog njihovog sastava, navodi se i dodaje da su letnje gume otpornije na visokim temperaturama, dok su zimske od materijala koji je otporniji na niskim temperaturama.

Na temperaturi ispod sedam stepeni letnje gume gube svoju najvažniju karakteristiku – dobro prianjanje i njihov zaustavni put prilikom kočenja je i do dva puta duži od uobičajenog traga koji ostavljaju zimski pneumatici.

Razlika između letnjih i zimskih pneumatika je i u dubini šare, podseća se u saopštenju i napominje da su zimske gume bolje za upotrebu čak i kada su kolovozi suvi, ako su temperature niže od sedam stepeni, kao i da je konstrukcija metalnog „kostura“ zimskih guma tvrđa i otpornija na mehaničke udare.

Kolika je „uloga“ odgovarajućih pneumatika u bezbednosti saobraćaja govori i podatak da u proseku četiri osobe poginu i 80 bude povređeno svakog meseca usled klizavog kolovoza zbog vremenskih prilika, u zimskom periodu godine, navodi se u saopštenju.

Podseća se da je, prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, vozač dužan da u saobraćaju na putu poseduje zimsku opremu i koristi na propisan način, te da je u suprotnom predviđena novčana kazna.

Agencija za bezbednost saobraćaja apeluje na vozače da prilagode vožnju uslovima na putu, poštuju saobraćajne propise, drže odgovarajuće odstojanje i budu oprezni tokom vožnje.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakPeti prvenstveni trijumf Poleta, u Ljubiću pala ariljska Budućnost
Sledeći članak“Who The Fuck Are You“ u Galeriji “Risim“

2 KOMENTARA

  1. Prema novom zakonu obavezne su zimske gume ukoliko na putu ima poledice i snega. Nije striktno da to bude 1. novambar. Nemojte ze zaletati, kad je toplo brze propadaju zimske gume ako vozite njima.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here