Polaganjem venaca na Spomenik četiri vere u Čačku obeležen Dan primirja

1
418

ČAČAK – U Čačku je danas polaganjem venaca na Spomenik četiri vere obeležen Dan primirja, u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Vence su, u ime Grada Čačka, položili gradonačelnik Milun Todorović i zamenik Vladan Milić. Gradskom rukovodstvu, u obeležavanju praznika, pridružili su se predstavnici organizacija civilnog društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije – Udruženje rezervnih vojnih starešina, Udruženje za negovanje oslobodilačkih ratova Srbije do 1918, Udruženje potomaka ratnika, kao i Zavičajno udruženje “Čačani“.

U ponedeljak, 11. novembra 1918. godine, potpisivanjem primirja, završen je Prvi svetski rat – Veliki rat, do tog trenutka, po broju žrtava i razaranju, nezapamćen u svetskoj istoriji. Naš narod je naročito postradao, ne samo vojska, već i civili. Čačak je oslobođen 25. oktobra 1918. godine, četrdeset dana posle proboja Solunskog fronta. Posle tri dana u slobodni Čačak stigao je vojvoda Stepa Stepanović, komandant slavne Druge armije, kome je priređen veličanstven doček. Bez obzira koliko je naš narod postradao, zahvaljujući hrabrim ženama iz Ženske sekcije udruženja rezervnih oficira i ratnika predvođenim Milicom Obradović, izgrađena je Spomen kosturnica – zajednička grobnica u kojoj su sahranjeni posmrtni ostaci 914 vojnika zaraćenih strana iz 15 zemalja, različitih nacionalnih pripadnosti i veroispovesti, koji su od 1912. do 1918. godine izgubili život u Čačku i okolini. Spomenik je projektovao inženjer Isidor Janjić, a podigao čačanski Italijan – Frančesko Berbelja. Ovaj spomenik je svedok širokogrudosti, sposobnosti praštanja i kosmopolitskog duha Čačana, čime se i danas ponosimo – rekao je gradonačelnik Todorović.

Ovaj datum (11. novembar) se kao državni praznik u Republici Srbiji proslavlja od 2012. godine. Pre toga se obeležavao na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od 2005. godine.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde. Ovaj cvet je u botanici poznat i kao cvet feniks. Osim ovog, u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta.

Prethodni članakPrijavite se na hakaton “Code 0:32“, obezbeđene vredne nagrade
Sledeći članakZaboravljeni košarkaši Čačka: Slavoljub Kempo Smiljanić

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here