Poljoprivrednici blokirali Ibarsku magistralu i prosuli mleko

13
980
Foto: Screenshot Nova

ČAČAK, MRČAJEVCI – Oko 1.000 proizvođača mleka iz Zapadnog Pomoravlja i gružanskog kraja blokiralo je Ibarsku magistralu u Mrčajevcima, u znak protesta zbog smanjenja otkupne cene mleka i uvoza velikih količina iz EU.

Oni su u znak protesta prosuli mleko na kolovoz magistrale i zatražili od Vlade da preduzme hitne mere za spas domaćih proizvođača mleka.

Nezadovoljni proizvođači mleka zatražili su od Vlade da hitno zabrani uvoz mleka i da u supermarketima ograniči prodaju mleka iz uvoza.

Pored toga, farmeri traže da im se vrate premije na mleko za prva dva kvartala na 15 dinara, da se sve zaostale subvencije za umatičene krave hitno isplate i da se za ovu godinu povećaju na 40.000 dinara.

Jedan od učesnika protesta Milijan Palamarević rekao je da su proizvođači mleka u ovom delu Srbije dovedeni na ivicu propasti i da sa novim cenama mleka, koje su već umanjene za 10 do 12 dinara po litru, ne mogu da posluju rentabilno.

Država nam je sve uzela. Većini nas u centralnoj Srbiji nisu isplaćene subvencije za krave za 2022. godinu. Nas je ovde pogodila velika suša i ne samo da nemamo hrane za stoku, nego nemamo gde ni da je kupimo i ne znamo kako će nam stoka preživeti – rekao je Palamarević

Blokada je trajala 45 minuta, a tokom protesta formirane su duge kolone u oba smera.

Tokom blokade nije bilo nikakvih incidenata, a propuštana su vozila Hitne pomoći i policije.

Izvor: FoNet

Prethodni članakPriznanja za čačanske moto kros vozače i klubove
Sledeći članakDemostat: Srbija u EU do 2030. godine ako prihvati evropski plan za Kosovo, sporazum ne predviđa međusobno priznanje

13 KOMENTARA

 1. Nikad više neću kupiti naše mleko u znak protesta na protest. Neka prosipaju,njihovo je. Radije ću kupovati mleko u prahu. I muljati pa kakvo bude. Neću se povinovati ovakvom divljanju seljaka. Toliko od mene. Jer ni meni niko nije dao platu bez rada. Morao sam da radim i zaradim.

 2. Ko je bilo šta poklonio seljaku??? Zašto seljaci treba da daju džabe, šta ste vi njima poklonili. Oni su to zaradili veoma napornim radom, imaju pravo da rade šta hoće sa tim. Ne kažem da je to što rade u redu, ali ljudi su izrevoltirani i verovatno ne vide drugi način.

 3. Što ne dadoše u humanitarne svrhe to silno mlego nego prosuše bez veze. Ne da seljak ništa džabe, draže mu da prospe. Bruka i sramota šta rade.

  • Mleko je prosuto kao znak pritesta!!!
   Kada budeš proizvela litar mleka i dala ga za 50 din otkupljivačima,onda komentariši na takav način.
   A u prodaji je obrano 150 din sa 2.8 mlečne masti,a njima plaćaju za neobrano mleko 50,gde je tu računica!

 4. U Tavniku je saobraćaj preusmeren lokalnim putem do Knića gde je isto bila blokada ka Bresnici i Mrčajevcima.
  Verovatno je trebalo za Čačak preko Kragujevca i Topole!
  Hvala Bogu pa upravo kada sam zvao saobraćajnu policiju protest se završio.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here