Poslanici vlasti i opozicije konačno se složili – male im plate

4
620

Skupština Srbije vratiće u budžet 522 miliona dinara, što je oko 4,46 miliona evra, koji nisu potrošeni jer zbog izbora mesecima nije bilo zasedanja, odlučio je Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja.

Članovi odbora i iz stranaka vlasti i opozicije složili su se da su plate zaposlenih u skupštini niske, a požalili su se i na male plate poslanika, za koje je Janko Veselinović rekao da su mizerne.

Na sednici odbora usvojen je predlog da se Ministarstvu finansija uputi Izveštaj o korišćenju i raspolaganju sredstvima za rad Narodne skupštine u periodu od januara do septembr 2022. godine, u kojem se konstatuje da je skupština potrošila malo preko 50 odsto planiranih sredstava, kao i predloga rebalansa Skupštinskog budžeta za 2022. godinu koji je pripremio generalni sekretar Narodne skupštine.

Poslanici vlasti i opozicije su se na sednici saglasili da treba učiniti sve što je u nadležnosti odbora kako bi zaposlenima u skupštinskim službama bile povećane plate koje su daleko ispod republičkog proseka.

Poslanik iz grupe “Ujedinjeni“ Janko Veselinović ocenio je da se kroz izveštaj o troškovima vidi zapravo snaga i karakter zakonodavnog tela – “skupština nije radila i nema troškova i vratićemo pare“.

Zatražio je podatke koliko ima stalno zaposlenih u skupštini, koliko na određeno vreme, koliko povremeno privremnih poslova, koliko je u poslednjih 20 godina primljeno novih.

Mislim da kroz ovu politiku dolazi do negativne selekcije jer plata službenika sa srednjom stručnom spremom koji rade sve poslove iznosi 36.000 dinara – rekao je Veselinović i dodao da je to neadekvatno, kao što nisu adekvatne ni plate poslanika.

Nisam u radnom odosu u Skupštini i smatram da niko sa plate lekara ili profesora univerziteta neće doći na mizernu platu poslanika, koja je mizerna zbog Zakona o Narodnoj skupštini – rekao je Veselinović.

I poslanica Demokratske stranke Dragana Rakić istakla je da je neprijatno iznenađena što je plata službenika sa fakultetom u skupštini oko 55 hiljada, a da premijerka tvrdi da je prosečna plata u zemlji 641 evro.

Poslanica Dveri Radmila Vasić istakla je da je njena stranka htela da formalno Odbor donese odluku o povećanju primanja svima u Skupštini, sem poslanicima, i da treba probati da se to uradi u okviru rebalansa.

Predsednik odbora Milenko Jovanov rekao je da je saglasan da odbor učini sve za šta ima nadležnost kako bi plate službenika bile podignute. Dodao je da i kada je reč o platama poslanika, poslanici u Srbiji imaju najniže plate u regionu.

Treba da budemo svesni da smo svi mi stvorili sliku o parlamentu kao da niko ništa ne radi samo se svađaju i jedu i piju kafu za deset dinara. Takav je utisak stvoren. Ukoliko bismo svi zajedno razmišljali u tom pravcu i imali jedinstven stav možda bismo uspeli da promenimo sliku o poslanicima – rekao je Jovanov.

On je zatražio od službi da odboru dostave predlog kako da u svojoj nadležnosti utiče na visinu zarada.

Izvor: Beta

Prethodni članakPočetak izgradnje Zdravstvene stanice u Ljubiću kasnio zbog podzemnih voda, radovi sada u punom jeku
Sledeći članakDeo gradske zone sutra ostaje bez struje

4 KOMENTARA

  1. Opštnari su najgora služba u Čačku. U to sam se uverio sada oko ovog kredita za zamenu stolarije. Ja sam čovek u godinama i treba mi neki stručni sa vet. Najljubaznije sam zamolio jednog zaposlenog na šta mi je on odgovorio,, SVE TI PIŠE DEDA,, Bio sam užasnut. Izašao sam postiđen.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here