Posle tropskog talasa dva dana predaha, evo šta kažu prognoze za septembar

0
653
Foto: Gordana Pejić/Fejsbuk stranica Fotografije Čačka i okoline

Meteorolog Slobodan Sovilj kaže da nakon ovog toplotnog talasa, sledi dvodnevno osveženje, kada će temperature biti u padu za 5 do 8 stepeni, tako da će se kretati oko 30 do 31 stepen. Očekuje topliji septembar u odnosu na 30-godišnji prosek.

Prognozirano je, kaže, čak 12 do 17 letnjih dana, sa temperaturom višom od 25 stepeni.

Slobodan Sovilj, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, kaže za RTS da će i danas biti sparno, ali sa malo nižom temperaturom i lokalnim pljuskovima praćenim grmljavinom u centralnim i južnim krajevima.

Prema njegovim rečima, temperature će biti od 32 do 35 stepeni u većini krajeva, dok će u Vojvodini pljuskovi izostati.

Ovo je, zapravo, jedan desetodnevni talas, tokom kojeg maksimalne temperature u Srbiji dostižu od 33 do 37 stepeni. Ipak, nakon ovog talasa očekujemo dvodnevno osveženje, kada će temperature biti u padu za 5 do 8 stepeni, nakon čega bi ponovo bile oko 30 do 31 stepen – kaže meteorolog, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Dosta lepih dana biće i u septembru, prognozirano je čak od 12 do 17 letnjih dana, rekao je Sovilj i objasnio da u meteorologiji letnji dan podrazumeva maksimalnu temperaturu višu od 25 stepeni.

Navodi da je prognozirana srednja maksimalna temperatura između 23 i 27 stepeni.

Ako pogledamo neke prosečne vrednosti, to je pozitivno odstupanje od dva stepena, dakle očekujemo topliji septembar u odnosu na prethodni 30-godišnji prosek – naveo je Sovilj.

Izvor: RTS

Prethodni članakUmetnost na Moravi: Predstava “Ostrvo“ Gradskog pozorišta Čačak
Sledeći članakNIS danas uplaćuje dividendu, akcionarima ukupno 23,36 milijardi dinara

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here