Pre 127 godina u Čačku rođen Kosta Novaković, pionir srpskog filma

1
762

ČAČAK – Na današnji dan pre 127 godina, 15. juna 1895. godine, u Čačku je rođen Konstantin Kosta Novaković, filmski producent, snimatelj i reditelj, vlasnik bioskopa „Kasina“ u Beogradu, pionir srpskog filma.

Srednju školu završio je u Кragujevcu. Tokom Prvog svetskog rata sa srpskom vojskom se povukao preko Albanije i boravio u Solunu. Po okončanju rata upisao je farmaciju u Zagrebu, a diplomirao je 1923. godine. Jedno vreme je tamo radio kao apotekar, sve vreme se amaterski baveći fotografijom. U Beogradu je 1925. godine otvorio sopstvenu drogeriju, kupio filmsku kameru i počeo ozbiljno da se bavi filmom. Osnovao je preduzeće „Novaković film“, otvorio studio za proizvodnju filmova i filmsku laboratoriju. Vrlo brzo počeo je sa distribucijom stranih filmova, a 1929. godine zakupio je najstariji domaći bioskop „Pariz“ na Terazijama, promenivši mu ime u “Novaković“, kao i još druga dva beogradska bioskopa.

Do Drugog svetskog rata Novaković je snimio mnoštvo žurnala, dokumentarnih i naručenih filmova. Među njima posebno mesto zauzima „Novakovića žurnal“, koji je od druge polovine dvadesetih godina do kraja tridesetih redovno pratio zbivanja u glavnom gradu. Ističe se takođe i njegov igrani celovečernji film „Grešnica bez greha“ zbog čijeg snimanja je morao da proda svoju drogeriju da bi obezbedio sredstva. Iako je film imao uspeha, kako kod gledalaca tako i kod kritike, nikada nije uspeo da povrati uloženi novac, te se tridesetih godina Novakovićeva delatnost smanjila i svela uglavnom na snimanje naručenih filmova. Jedan od njih bio je i film koji je 1939. godine od njega naručio Odbor za proslavu pet stotina pedesete godišnjice Кosovske bitke, a do čije konačne realizacije, i pored nekih snimljenih delova, nažalost nikada nije došlo.

Za vreme Drugog svetskog rata Novaković se nije bavio snimanjem, a po oslobođenju je postao jedan od predavača na kursu za filmske snimatelje u organizaciji Filmske sekcije Vrhovnog štaba NOV i POJ, i potom snimatelj u Foto-filmskom zavodu Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Konstantin Кosta Novaković, jedan od pionira i najznačajnijih stvaralaca srpske predratne filmske indrustrije, preminuo je 1. decembra 1953. godine u Beogradu. Njegov opus koji je delimično sačuvan u arhivu Jugoslovenske kinoteke danas predstavlja neproceljivu filmsku i istorijsku građu o vremenu iz kog potiče.

Ovom objavom želimo da predstavimo javnosti manje poznate činjenice o istorijskoj ličnosti poreklom iz našeg kraja koja je postavila temelje savremene srpske kinematografije. Još jednom se pokazuje da je naš zavičaj oduvek bio plodno tle za mnoge umetnike koji su ostavili traga u kulturoj baštini naše zemlje.

Udruženje Čačana u Beogradu

Prethodni članakDva dana do početka festivala “Priča“
Sledeći članakSa aerodroma “Morava“ u Lađevcima danas poleteo prvi avion za Tivat

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here