Predavanje istoričara Nemanje Devića u Narodnom muzeju

0
175

ČAČAK – Udruženje Irmos i Narodni muzej Čačak organizuju predavanje istoričara dr Nemanje Devića pod naslovom “Sveti novomučenici dabrobosanski i mileševski i mučenici miljevinski“.

Predavač će se tokom predavanja dotaći niza tema: O ulozi sveštenstva i monaštva u uobličavanju nacionalne ideje, o genocidu u NDH i stradanju sveštenstva, o stradanju srpske crkve i sveštenstva od komunista 1945. godine. Biće reči o malo poznatim novomučenicima: Trifunu Ilijaškom, Lazaru Aradskom, Momčilu Čelebićkom i Budimiru Dobrunskom, kao i razlozima za njihovo višedecenijsko zaboravljanje.

O ovim temama će govoriti istoričar dr Nemanja Dević. Rođen je 1989. godine u Smederevskoj Palanci. Diplomirao je na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu, gde je okončao master i doktorkse studije, sa disertacijom “Partizanski pokret u Srbiji 1941−1944“. Kao student, radio je na popisu žrtava Drugog svetskog rata u Šumadiji, angažovan na projektima Muzeja žrtava genocida i Komisije za tajne grobnice pri Ministarstvu pravde Republike Srbije. Takođe, sarađivao je u izradi i organizovao izložbe “Junaštvom u slavu, srpski vojnik u Prvom balkanskom ratu 1912“ i “U ime naroda, represija u Srbiji 1944−1946“. Za svoju prvu knjigu nagrađen je 2009. godine nagradom “Dragiša Kašiković“. Od 2018. godine je zaposlen u Institutu za savremenu istoriju u Beogradu.

Predavanje će biti održano u četvrtak 24. februara u Galeriji Narodnog muzeja u Čačku, sa početkom u 19 časova.

Ulaz je slobodan.

Izvor: Morava info

Prethodni članakSin (25) dilovao drogu, otac (54) napao policajce prilikom hapšenja
Sledeći članakSedmoro Čačana na poslaničkoj listi Patriotskog bloka za obnovu Kraljevine, prvi Boško Obradović

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here