Predlog za produženje zimskog raspusta i skraćenje časova zbog uštede energije

6
902

Svim školama u Srbiji stiglo je obaveštenje da naprave plan uštede energije za 15 odsto.

Kako piše Euronews Srbija, iz Foruma beogradskih gimnazija predlažu Ministarstvu prosvete da se zimski raspust produži i pomeri na drugu polovinu januara do polovine febrauara, a savetuje i skraćenje časova za pet, odnosno 15 minuta u najhladnijim danima.

Zahtev školama da naprave plan uštede energije stigao je od Ministarstva rudarstva i energetike, preko Ministarstva prosvete.

U dopisu se navodi da ustanove odrede osobe koje će se starati o smanjenju potrošnje energije, da se pripremi plan mera štednje u visini od najmanje 15 odsto na mesečnom nivou, kao i da se svi zaposleni obaveste o merama i preporukama za štednju.

Forum beogradskih gimnazija zatražio je od Ministarstva prosvete da tom problemu pristupi sistemski, a ne da se odgovornost prebaci na škole, zaposlene i direktore.

Ako nas je korona iznenadila i zatekla nespremne, očekujemo od ministra prosvete da ovom problemu, za koji znamo već više meseci, pristupi krajnje ozbiljno. Smatramo da kalendar obrazovno–vaspitnog rada za ovu školsku godinu nije prilagođen aktuelnoj energetskoj situaciji – navodi se u saopštenju Foruma.

Oni pozivaju Ministarstvo prosvete da se hitno razmotri nekoliko mogućnosti koje bi mogle doprineti smanjenju potrošnje energenata. Predlažu produženje zimskog rasputa i njegovo pomeranje na drugu polovinu januara do polovine februara uz manji broj dana prolećnog raspusta.

Smatraju da bi uštedi energenata doprinelo i skraćenje časova sa 45 na 40 minuta, čime će se skratiti boravak dece u školama za ukupno jedan sat i deset minuta, kao i skraćenje časova na 30 minuta tokom najhladnijeg perioda godine.

U Ministarstvu prosvete za Euronews Srbija kažu da su na inicijativu i zahtev ministarstva nadležnog za pitanje energetike, uputili školama preporuke i mere za uštedu električne energije.

Škole će postupiti po dopisu, sagledati svoje mogućnosti i obavestiti Ministarstvo rudarstva i energetike. Osim toga Ministarstvo prosvete će, zajedno sa Ministarstvom energetike, pratiti energetsku situaciju i u skladu sa njom razmatrati i preduzimati sistemske mere (poput izmena Školskog kalendara) ukoliko bude bilo potrebno – navode iz Ministarstva prosvete.

Izvor: Euronews Srbija

Prethodni članakMađioničar Strahinja danas u Domu kulture
Sledeći članakDomaći autorski film “Muzika kao religija“ u Domu kulture

6 KOMENTARA

  1. Škole na zadnjem mestu. Prvo kladionice, kafići,restorani i tržni centri da skrate radno vreme. Ostavite decu na miru,ili ukinite škole pa svi neka idu u privatne(većina dece već ide na matematiku, fiziku… ).

  2. Moto politicara prvenstveno iz snsa da deca sto vise gledaju tiktok,zadrugu a sto manje u skoli. Jer kad je narod glup onda dugo mozes vladas i krades.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here