Prekršajna prijava zbog štanda Jehovinih svedoka u malom parku

2
1363

ČAČAK – Gradska uprava za inspekcijski nadzor u Čačku podnela je prekršajni nalog protiv Branke R. (69) iz ovog mesta, tereteći je da je prekršila gradsku odluku o postavljanju manjih montažnih objekata, prenosi agencija RINA.

Na osnovu tog naloga Prekršajni sud u Čačku pokrenuo je postupak protiv okrivljene koji je još u toku a vodi ga predsednik Prekršajnog suda, Danka Đorđević Grujičić.

Zanimljivost u ovom slučaju jeste, na osnovu dokumenata u koje je agencija RINA imala uvid, što je okrivljena na javnoj površini držala pokretna kolica sa propagandnim materijalom svoje Crkve, Jehovinih svedoka.

U izveštaju o intervenciji, kojeg je ovdašnja inspekcija sačinila 18. septembra prošle godine, navodi se da su u malom parku u Železničkoj ulici zatečena dva lica koja su izvršila zauzeće javne površine postavljanjem reklamnog panoa.

Prišli smo, predstavili se i na uvid zatražili odobrenje Gradske uprave za urbanizam, ali je lice izjavilo da odobrenje nisu u obavezi da imaju, što je suprotno članu 34. odluke o privremenim objektima. Od lica je na uvid zatražena lična karta i sačinjen prekršajni nalog na ime Branke R. jer je učinila prekršaj za koji je predviđena novčana kazna od 25.000 dinara.

Na saslušanju u Prekršajnom sudu okrivljena je izjavila, pored drugog:

Ja sam Jehovin svedok, to je ispovedanje moje lične vere koje mi je po Ustavu zagarantovano. Kolica na kojima se nalazio materijal su u skladu sa slobodom veroispovesti. Mi smo registrovani, ja pričam sa okruženjem i pomeram kolica, pa javna površina bude zauzeta onoliko koliko se zadržim sa prolaznicima. Smatram da nisam zauzela javnu površinu niti postavila montažni objekat, jer je on pokretan. Radi se o zauzeću javne površine kao što je zauzimaju i majke sa decom prilikom guranja kolica.

Međutim, okrivljena je sa svoje strane Prekršajnom sudu podnela zahtev za sudsko odlučivanje navodeći da prekršajni nalog nije pravilan i da se u njemu ne navodi za koji prekršaj se ona konkretno tereti. Dostavila je i iz sudske prakse gde se vidi da su prethodnih godina u više srpskih gradova Jehovini svedoci sedam puta bili oslobođeni optužbi da su na isti način prekršili zakon navodnim zauzećem javnih površina.

Izvor: RINA

Prethodni članakNeverovatna životna priča pobednika Čačanskog polumaratona
Sledeći članakPromocija monografije o borovnici, autora dr Aleksandra Leposavića i dr Darka Jevremovića

2 KOMENTARA

  1. Opet drndaju boraniju i sirotinju

    Sto ta ista inspekcija ne napise prijavu za postavljanje montaznih objekata na pesacki prelaz preko puta opstine, cuj mene stolove i barske stolice

    Ova zena nikoga nije ugrozila kolicima, sto se za doticnog naprednog kafedziju i distributera praskastih materija ne moze reci. On ugrozava i psihicko i fizicko zdravlje gradjana, sto bukom kojom krsi javni red i mir, sto ugrozava zivote i saobracaj, itd, itd

  2. Valjda u gradu postoji neki program postavljanja ovakvih objekata.. Ne može svako da razapinje šatore gde stigne… Šta rade komunalna policija, Urbanizam i Gradac

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here